Puste kalorie
Należy pamiętać, że produkty spożywcze (m.in.: słodycze) zawierają duże ilości kalorii w postaci cukrów prostych i tłuszczu, a także alkoholu. Powodują one krótkotrwały „przyrost energii”, jednakże mają niską wartość odżywczą. Regularne spożywanie słodkości może zaburzać uczucie głodu, powodować nagły wzrost cukru, a następnie spadek we krwi, co w konsekwencji prowadzi do cukrzycy i miażdżycy.
Czym jest karob?
Karob, inaczej chleb świętojański lub ceratonia, to roślina z rodziny bobowatych, rosnąca w regionie śródziemnomorskim. Wyglądem i smakiem przypomina kakao, jednak w rzeczywistości jest naturalnym produktem pozbawionym kofeiny. Karob to także źródło witamin i minerałów, a dodatkowo ma o połowę mniej kalorii niż czekolada, 3 razy więcej wapnia i 7 razy mniej tłuszczu.
Zalety:
– jest źródłem witaminy A i B, potasu, magnezu, wapnia a także błonnika i wapnia
– zawiera naturalne cukry
– poprawia trawienie
– działa przeciwbakteryjnie
– stosuje się go w leczeniu biegunek (hamuje rozwój bakterii)
– polecany jest alergikom
– nie zawiera konserwantów i barwników
Zastosowanie
Najczęściej wykorzystuje się go do wyrobów cukierniczych, ale znajdziemy go także w dżemach oraz galaretkach.
Gdzie kupić karob?
Bez problemu można go znaleźć w sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Jego ceny zaczynają się już od 5 zł za 100 gram.
Brownie z karobem
Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na ciasto z karobem.
Składniki:
- 250 g naturalnego jogurtu
- 30 ml oliwy
- 20 ml oleju orzechowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 łyżki karobu
- łyżka zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 10 g proszku do pieczenia
250 g naturalnego jogurtu ubijcie z 30 ml oliwy i 20 ml oleju orzechowego. Mieszając, dodajcie po kolei: 100 g cukru trzcinowego, 100 g mąki, 3 łyżki karobu, łyżkę zmielonych migdałów, szczyptę soli i 10 g proszku do pieczenia. Wyróbcie ciasto. Posiekajcie 80 g gorzkiej czekolady i 80 g orzechów laskowych, wsypcie do ciasta. Pieczcie 20 minut w 180C.
Nie powinniśmy rezygnować ze słodkich rzeczy, jednak puste kalorie zastępujmy pełnowartościowym jedzeniem. Jeśli jednak nie potrafisz obejść się bez czekolady, to postaw na gorzką i zjedz tylko dwie kostki. Dostarczy magnezu i nie zaszkodzi sylwetce.
Zobacz także: