Złoto, czerwień, pomarańcz, zieleń… Tak. Jesień widoczna jest już nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Wraz z sezonem jesiennym możemy zaopatrzyć się w dary, które o tej porze roku są szczególnie cenne. Z wielu wybraliśmy te, które cieszą się wyjątkową popularnością. Odpowiednio przygotowane są nie tylko smaczne, ale i pełne cennych witamin oraz wartości odżywczych. Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni.
Jabłka
Ponoć jedno jabłko dziennie sprawia, że możesz spokojnie omijać lekarza przez całą jesień! Nie ograniczaj się jednak tylko do tych czerwonych i słodkich. Warto więc sięgnąć po zielone jabłka, ponieważ każda ich odmiana zawiera sporo błonnika. Ten z kolei pomaga regulować pracę jelit i przyczynia się do utraty wagi. Dodatkowo, owoce te chronią przed astmą i chorobami serca, a nawet rakiem. Zawierają bardzo dużo witaminy C, potasu i żelaza. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na zdrowe danie z wykorzystaniem powyższych owoców.
Szarlotka z jabłkami
Składniki:
- 4 jabłka,
- 3 śliwki,
- 10 łyżek mąki pełnoziarnistej,
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki masła,
- cynamon
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, śliwki umyć i podzielić na połówki.
2. Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę.
3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść kolejno: 1/3 kruszonki, owoce posypane cukrem i cynamonem i resztę kruszonki.
4. Piec w temperaturze 200 st. C do wyraźnego zarumienienia – około 40 minut.
Grzyby
W ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Poprawia perystaltykę jelit, ale i zapobiega zaparciom. W składzie chemicznym niektórych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta-glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują układ immunologiczny, a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Poniżej przedstawiamy szybki przepis z wykorzystaniem grzybów.
Makaron z boczniakami i szpinakiem
Składniki:
- 400 g pełnoziarnistego makaronu (np. tagiatelle)
- 200 g boczniaków
- 200 g pieczarek
- 250 g szpinaku (może być mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
-Boczniaki i pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki i usmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Całość dusić ok. 10 minut aż liście szpinaku zmiękną, a pod koniec dodać sól, pieprz i tymianek.
-Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą (wówczas lepiej połączy się z naszym sosem). Całość wymieszać i podawać na ciepło. Można udekorować parmezanem lub innym gatunkiem sera.
Dynia
Dostarczy nam dużych ilości witaminy A, która świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a dodatkowo wspomaga oczy. Aby jej składniki odpowiednio się wchłaniały, warto więc do potraw na bazie dyni dodawać zdrowe tłuszcze. Oprócz witaminy A dostarczymy organizmowi również kwasu foliowego, błonnika, witamin z grupy B oraz potasu i magnezu. Zachęcamy, aby przynajmniej raz na jakiś czas skusić się na potrawy z dynią, a na zimę przygotować pyszne przetwory na jej bazie. Poniżej przedstawiamy przepis na jeden z nich.
Dżem z dyni i pomarańczy
Składniki:
- 2 kilogramy dyni, oczyszczonej ze skóry, nasion i włókien
- 4 średniej wielkości pomarańcze – mogą być kwaśne, czerwone sycylijskie, duże i żółte – byle soczyste
- sok z jednej cytryny
- 1 kilogram cukru
- 2-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru
Przygotowanie:
– Dynię zalewamy w garnku wodą, tak by płyn ledwo przykrył pomarańczowe kostki.
– Na wolnym ogniu podgrzewamy około 20 minut, aż warzywo zmięknie. W tym czasie obieramy pomarańczę, a w małym rondelku przygotowujemy syrop: pół szklanki wody, 2 łyżki cukru i posiekane w cienkie paseczki pomarańczowe skórki. Całość podgrzewamy przez kwadrans.
– Dynię, pokrojone pomarańcze, skórki razem z syropem i cytrynowym sokiem zlewamy i gotujemy powoli przez pół godziny, mieszając.
– Teraz pora na imbir i cukier; znów dwadzieścia minut gotowania i przekładamy do słoików.
Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni
Powyższe jesienne skarby natury to prawdziwa bomba witamin, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacniając go przed sezonem jesienno-zimowych infekcji. A które warzywa i owoce są używane w Waszych domach w tę porę roku? Piszcie w komentarzach!