W poprzedniej części artykułu udowodniliśmy, między innymi na podstawie eksperymentu, szereg dolegliwości i schorzeń, które mogą być następstwem spożywania nadmiernej ilości cukru. Jest on niebezpieczną substancją, która dostępna jest w dzisiejszych czasach na wyciągnięcie ręki. Nic więc dziwnego, że określana jest jako biała śmierć.
Nałóg
Przeprowadzono wiele eksperymentów na zwierzętach, które udowodniły, że cukier uzależnia. Jego spożywanie wywołuje w mózgu te same zmiany, które występują podczas brania narkotyków. Dlatego też można śmiało stwierdzić, że cukier jest równie niebezpieczny, co kokaina, morfina czy nikotyna. Zjedzenie produktu zawierającego cukier, skutkuje gwałtownym wzrostem hormonu szczęścia w naszym organizmie. Powoduje to blokowanie działania kortyzolu, czyli hormonu stresu. W przeciwieństwie od innych produktów, cukier potrafi wytworzyć nieograniczoną ilość dopaminy. Daje to mylne poczucie szczęścia, dlatego też wiele osób zamiast rozwiązywać swoje problemy, popada w pułapkę zajadania ich słodyczami. To także tłumaczy, dlaczego w momencie odstawienia cukru, zmienia się nagle nasze samopoczucie.
Obniżenie odporności
Badania naukowców potwierdziły, że cukier aż 17-krotnie osłabia układ immunologiczny. Powoduje to stan, w którym przy wysokim jego stężeniu we krwi, zmniejsza się efektywność fagocytów, a co za tym idzie układ odpornościowy nie jest w stanie w pełni bronić organizmu przed bakteriami i wirusami. Dlatego też wielu lekarzy zaleca ograniczenie słodzonych pokarmów podczas leczenia ciężkich chorób.
Choroby grzybicze
Choroby grzybicze to najbardziej dokuczliwe infekcje, które mogą dotknąć człowieka. Ich skutki przejawiają się nie tylko w złym samopoczuciu, ale widoczne są często na zewnątrz w postaci dysfunkcji skóry. Bywają też groźne i zaraźliwe. Nie jest tajemnicą, że cukier stanowi doskonałe pożywienie dla grzybów i drożdży, tworząc idealne środowisko do ich rozmnażania się. Co więcej, wielu naukowców jest zgodnych z tym, że gwałtowny rozwój drożdżycy stanowi przyczynę chorób nowotworowych. Łącząc to ze wspomnianym wcześniem obniżeniem odporności organizmu, nie ma lepszego środowiska do szerzenia się śmiertelnych przypadłości.
Przedwczesne starzenie się
Nadmiar cukru w organizmie powoduje pojawianie się wczesnych zmarszczek i oznak starzenia się. Spowodowane jest to glikacją białek, czyli procesem, który osłabia strukturę kolagenu i elastyny – substancji odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry. Pojawiają się też teorie, które głoszą, że cukier szkodzi bardziej niż promienie słoneczne.
Zaburzenia pamięci
Dostarczanie do organizmu dużych ilości cukrów może spowodować problemy z koncentracją, pamięcią, a nawet w skrajnych przypadkach doprowadzić do pojawienia się groźnych, nieuleczalnych chorób o podłożu neurologicznym, m.in. Alzheimera, czy też udaru mózgu. Potwierdzone jest to badaniami, pod którymi podpisują się lekarze z całego świata. Udokumentowano, że cukier uszkadza wewnętrzną ścianę naczyń włosowatych i krwionośnych, co dalej prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia i życia powikłań.
Szkodzi figurze
Dla większości jest to najważniejszy argument zmuszający do odstawienia cukru. Jest on bowiem wysoce kaloryczny, ponieważ 100g cukru zawiera aż 400kcal. Razem z innymi zamiennikami blokuje on naturalne mechanizmy odczuwania głodu, zmuszając do przejadania się. Ponadto większość z substancji słodzących burzy procesy metaboliczne, powodując odkładanie się tłuszczów.
Powszechnie wiadomo, że cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i nie można go odstawić całkowicie. Jest to prawdą tylko w połowie, gdyż nie chodzi tutaj o biały cukier rafinowany, tylko o glukozę, która jest podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka. Jest ona niezbędna do poprawnego funkcjonowania narządów. Jej poziom we krwi można jednak normować zdrowszymi substancjami t.j. miód, suszone owoce, bogate w skrobię warzywa i rośliny strączkowe. Należy więc zadbać o swoje zdrowie i używać zamienników cukrów, które nie powodują tak niebezpiecznych skutków ubocznych.
Zobacz także:
Biała śmierć – jak cukier wpływa na organizm człowieka? Cz. I