Cukier spotykany jest na co dzień w wielu produktach. Pozwalamy sobie na chwilę słodkiej przyjemności, zajadając się łakociami i popijając napoje gazowane. Często też cukier dostarczany jest do organizmu zupełnie nieświadomie, ponieważ wchodzi w skład produktów użytku codziennego, tj. ketchup, chleb, różnego rodzaju sosy i wiele innych wytworów. Cukier ma jednak negatywny wpływ na organizm człowieka. Porównywany jest do narkotyków, gdyż uzależnia. Mówi się jednak, że cukier jest niezbędny do życia. Identyfikuje się go ze źródłem energii. Jaka jest zatem prawda?
Eksperyment
Pewien młody holenderski reżyser postanowił sprawdzić na własnej skórze, jaki wpływ ma cukier na organizm człowieka. Przeprowadził eksperyment mający na celu odstawienie cukru na 30 dni. Przed rozpoczęciem próby mężczyzna dokonał kompleksowych badań organizmu. Finalnie stwierdzono mu podwyższone ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Podczas trwania eksperymentu jego posiłki składały się z warzyw, owoców, jajek, jogurtów i chudego mięsa. Dotychczasowe napoje zastąpione zostały wodą pitną. Po tygodniu organizm zaczął się buntować. Mężczyzna odczuwał towarzyszące mu ciągłe uczucie głodu, pogorszenie nastroju i drażliwość.
Zmiana samopoczucia tłumaczona była przez lekarzy szokiem. Organizm domagał się powrotu do wcześniejszej diety, wyczuwając obniżenie się poziomu cukru we krwi. Wówczas mężczyzna do swojej diety włączył suszone owoce, takie jak daktyle, banany i rodzynki. Te produkty pozwalają w szybkim czasie uzupełnić zapasy glikogenu.
Tym sposobem pod koniec drugiego tygodnia objawy ustąpiły. Co więcej, z upływem czasu mężczyzna przestał potrzebować suszonych owoców. Zaobserwował również, że śpi o godzinę mniej niż zazwyczaj, a mimo to jest pełen sił i energii. Przyzwyczaił się też do nowego stylu odżywiania, nie odczuwając przy tym dyskomfortu. Pod koniec eksperymentu odnotowano spadek wagi o 4kg, obniżenie się poziomu cholesterolu oraz unormowanie ciśnienia krwi.
Jak reaguje organizm na nadmiar cukru?
Nadmiar cukru w organizmie człowieka powoduje niedobór witaminy B1, czyli tzw. tiaminy, która jest odpowiedzialna za procesy metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Deficyt tej substancji może spowodować dystrofię mięśnia sercowego i inne dolegliwości, gdyż odpowiedzialna jest ona za prawidłowy rozwój organizmu i utrzymanie właściwej pracy serca, układu nerwowego i pokarmowego.
Cukier powoduje senność i zmęczenie
Twierdzi się, że cukier dodaje energii. Badania naukowców obaliły jednak ten mit, udowadniając że jest całkiem odwrotnie. Cukier nie uwalnia energii – cukier jej pozbawia. Przez niedobór tiaminy, organizm nie może dokończyć metabolizmu węglowodanów. Skutkuje to pojawieniem się uczucia senności i zmęczenia, co automatycznie powoduje zmniejszenie aktywności.
Cukier niszczy zęby
Wszyscy wiedzą, że słodycze nie są dobre dla uzębienia. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, dlaczego? Spowodowane jest to tym, że cukier wywołuje zmiany w proporcjach wapnia i fosforu we krwi. Taka dysproporcja może utrzymywać się nawet dwie doby. Przez ten czas organizm nie jest w stanie przyswajać dostarczanego wraz z pożywieniem wapnia. Wówczas jeśli w procesach biochemicznych zauważany jest brak wapnia, organizm samoczynnie pobiera go z zębów i kości, uszkadzając je. Cukier wchodzi również w interakcje z bakteriami w jamie ustnej, co kształtuje kwas niszczący szkliwo oraz przyczynia się do rozwoju próchnicy.
Spożywanie cukru powoduje szereg innych dolegliwości, o których opowiemy w kolejnej części artykułu.
[…] poprzedniej części artykułu udowodniliśmy, między innymi na podstawie eksperymentu, szereg dolegliwości i schorzeń, które […]
[…] Biała śmierć – jak cukier wpływa na organizm człowieka? Cz. I […]