Sous vide – czyli jak gotować w próżni?

Sous vide jest metodą gotowania, która od jakiegoś czasu staje się coraz bardziej popularna. Podbija blogi kulinarne oraz kubki smakowe. Spotykana jest w wykwintnych restauracjach i programach telewizyjnych. Swoją renomę zawdzięcza wyraźnym aromatom i utrzymaniem smaku potraw bez dodawania zbędnych przypraw. Procedura gotowania pozwala zatrzymać też najbardziej wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu dania są niezwykle smaczne, jak i zdrowe.

Sous vide - czyli jak gotować w próżni?

Na czym polega „sous vide”?

Nazwa „sous vide” wywodzi się z języka francuskiego, gdzie oznacza „w próżni”. Dokładnie na tym polega przyrządzanie potraw tą metodą. Dla początkujących może wyglądać to bardzo skomplikowanie, ale po zapoznaniu się z tematem, filozofia działania jest całkiem prosta. Mięso, ryby i warzywa przed gotowaniem umieszczane są w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, z których usuwane jest powietrze. Dzięki temu powstaje próżnia, która uniemożliwia rozwój bakterii tlenowych. Następnie produkty szczelnie zamknięte, poddawane są tzw. Kąpieli wodnej w znacznie niższych temperaturach niż w tradycyjnym gotowaniu. W zależności od dania należy też podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury, przykładowo:

  • Wołowina medium-rare: 4°C-59°C
  • Wołowina medium: 60°C-63°C
  • Pierś z kurczaka: 60°C-66°C
  • Soczysta, krucha wieprzowina: 52°C-68°C
  • Tradycyjna ryba: 50°C-55.5°C

 Kluczowy jest też odpowiednio dobrany czas obróbki termicznej, tak by uniknąć zagrożenia mikrobiologicznego. 

  • Delikatna wołowina: 30 minut do 4 godzin
  • Twarda wołowina: 3 do 24+ godzin
  • Delikatna wieprzowina: 45 minut do 8 godzin
  • Twarda wieprzowina: 3 do 48 godzin
  • Mięso z kurczaka: 30 minut do 8 godzin
  • Ryby: 10 minut do 3 godzin

 

Potrawy przygotowane metodą sous vide sprawiają czasami wrażenie „ugotowanych”, dlatego przed podaniem mogą zostać poddane więc opalaniu, przysmażeniu na patelni czy też w piekarniku. Głównie dla dań mięsnych robi to dobry efekt nie tylko smakowy, jak i wizualny.

Jaki sprzęt jest niezbędny do gotowania w próżni?

Po pierwsze do przyrządzania dań z użyciem metody sous vide niezbędny jest odpowiedni sprzęt. W związku z tym przede wszystkim konieczne jest zaopatrzenie się w przyrząd do pakowania próżniowego. Do kolejnych czynności potrzebne jest urządzenie sous vide, którego zadaniem jest podgrzanie i podtrzymanie odpowiedniej temperatury wody. Z pewnością plusem jest to, że można skorzystać z alternatywy. Możemy zaopatrzyć się w cyrkulator, czyli przyrząd, który przyczepiamy do ścianki garnka ze stali nierdzewnej. Za pomocą końcówki umieszczonej w wodzie cyrkulator podgrzewa i utrzymuje określoną temperaturę podczas całego procesu gotowania.

Sous vide - czyli jak gotować w próżni?

Zalety:

  • Pozwala zachować naturalny smak i aromat potraw, ponieważ produkty gotowane są we własnych sokach, co sprawia, że w wielu przypadkach nie trzeba dodawać przypraw, a potrawy są nawet smaczniejsze.
  • Promuje zdrowsze jedzenie – przygotowane dania zatrzymują swoje witaminy i wartości odżywcze, które są wypłukiwane przy normalnej metodzie gotowania i tracą nawet 70% swoich cennych właściwości.
  • Wydłuża termin przydatności do spożycia – zapakowane próżniowo jedzenie można ostudzić i przechowywać w zamrażarce, po czym ponownie odgrzać i cieszyć się doskonałym smakiem.
  • Mięso przygotowane metodą sous vide nie kurczy się, tak jak przy tradycyjnym gotowaniu, czyli zachowuje swoją strukturę i rozmiary.

Wady:

  • Długi czas przygotowywania potraw.
  • Zakup specjalistycznego sprzętu.
  • Przygotowywanie potraw w niskich temperaturach może powodować zagrożenie czynnikami mikrobiologicznymi.

Zobacz także:

Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Kindermarketing – wpływ reklam na dzieci

Weronika Mielcarek
Weronika Mielcarek – Project Manager grupy medialnej, w skład której wchodzą portale, takie jak: Time for Health, Ranking MLM, Blog o MLM i Lekcje Warte Miliony. Dba o relacje biznesowe oraz kontakt z klientem. Razem z całym zespołem odpowiada za szereg działań marketingowych i realizację projektów. Kontakt: E-mail: w.mielcarek@s7mc.com Tel: +48 690 471 802

3 KOMENTARZE

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

Czereśnie i wiśnie

Właściwie czas, kiedy możemy rozkoszować się tymi wyjątkowo smacznymi owocami, powoli mija albo w przypadku niektórych gatunków już minął. Czereśnie i wiśnie oprócz walorów...

3 domowe sposoby na przeziębienie

Za oknem jesień - barwna pora roku. To też czas, gdy dni stają się coraz krótsze. Poranek wita mroźnym podmuchem wiatru, często też deszczem....

Szlakiem ekologicznego smaku

Nie jest tajemnicą, że ludzie od dawien dawna lubili podróże. Niejednokrotnie ich motywacją,aby się przemieszczać było poszukiwanie zmysłowego smaku, który w znacznym stopniuumila czas....

Robert Korzeniowski: chodzenie formą medytacji

Robert Korzeniowski - wywiad dla Time for Health. PANIE ROBERCIE, DLACZEGO W OGÓLE WARTO CHODZIĆ?   Jest to czynność, która towarzyszy nam przez całe życie. Dzięki niej...