Sous vide – czyli jak gotować w próżni?

Sous vide jest metodą gotowania, która od jakiegoś czasu staje się coraz bardziej popularna. Podbija blogi kulinarne oraz kubki smakowe. Spotykana jest w wykwintnych restauracjach i programach telewizyjnych. Swoją renomę zawdzięcza wyraźnym aromatom i utrzymaniem smaku potraw bez dodawania zbędnych przypraw. Procedura gotowania pozwala zatrzymać też najbardziej wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu dania są niezwykle smaczne, jak i zdrowe.

Sous vide - czyli jak gotować w próżni?

Na czym polega „sous vide”?

Nazwa „sous vide” wywodzi się z języka francuskiego, gdzie oznacza „w próżni”. Dokładnie na tym polega przyrządzanie potraw tą metodą. Dla początkujących może wyglądać to bardzo skomplikowanie, ale po zapoznaniu się z tematem, filozofia działania jest całkiem prosta. Mięso, ryby i warzywa przed gotowaniem umieszczane są w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, z których usuwane jest powietrze. Dzięki temu powstaje próżnia, która uniemożliwia rozwój bakterii tlenowych. Następnie produkty szczelnie zamknięte, poddawane są tzw. Kąpieli wodnej w znacznie niższych temperaturach niż w tradycyjnym gotowaniu. W zależności od dania należy też podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury, przykładowo:

  • Wołowina medium-rare: 4°C-59°C
  • Wołowina medium: 60°C-63°C
  • Pierś z kurczaka: 60°C-66°C
  • Soczysta, krucha wieprzowina: 52°C-68°C
  • Tradycyjna ryba: 50°C-55.5°C

 Kluczowy jest też odpowiednio dobrany czas obróbki termicznej, tak by uniknąć zagrożenia mikrobiologicznego. 

  • Delikatna wołowina: 30 minut do 4 godzin
  • Twarda wołowina: 3 do 24+ godzin
  • Delikatna wieprzowina: 45 minut do 8 godzin
  • Twarda wieprzowina: 3 do 48 godzin
  • Mięso z kurczaka: 30 minut do 8 godzin
  • Ryby: 10 minut do 3 godzin

 

Potrawy przygotowane metodą sous vide sprawiają czasami wrażenie „ugotowanych”, dlatego przed podaniem mogą zostać poddane więc opalaniu, przysmażeniu na patelni czy też w piekarniku. Głównie dla dań mięsnych robi to dobry efekt nie tylko smakowy, jak i wizualny.

Jaki sprzęt jest niezbędny do gotowania w próżni?

Po pierwsze do przyrządzania dań z użyciem metody sous vide niezbędny jest odpowiedni sprzęt. W związku z tym przede wszystkim konieczne jest zaopatrzenie się w przyrząd do pakowania próżniowego. Do kolejnych czynności potrzebne jest urządzenie sous vide, którego zadaniem jest podgrzanie i podtrzymanie odpowiedniej temperatury wody. Z pewnością plusem jest to, że można skorzystać z alternatywy. Możemy zaopatrzyć się w cyrkulator, czyli przyrząd, który przyczepiamy do ścianki garnka ze stali nierdzewnej. Za pomocą końcówki umieszczonej w wodzie cyrkulator podgrzewa i utrzymuje określoną temperaturę podczas całego procesu gotowania.

Sous vide - czyli jak gotować w próżni?

Zalety:

  • Pozwala zachować naturalny smak i aromat potraw, ponieważ produkty gotowane są we własnych sokach, co sprawia, że w wielu przypadkach nie trzeba dodawać przypraw, a potrawy są nawet smaczniejsze.
  • Promuje zdrowsze jedzenie – przygotowane dania zatrzymują swoje witaminy i wartości odżywcze, które są wypłukiwane przy normalnej metodzie gotowania i tracą nawet 70% swoich cennych właściwości.
  • Wydłuża termin przydatności do spożycia – zapakowane próżniowo jedzenie można ostudzić i przechowywać w zamrażarce, po czym ponownie odgrzać i cieszyć się doskonałym smakiem.
  • Mięso przygotowane metodą sous vide nie kurczy się, tak jak przy tradycyjnym gotowaniu, czyli zachowuje swoją strukturę i rozmiary.

Wady:

  • Długi czas przygotowywania potraw.
  • Zakup specjalistycznego sprzętu.
  • Przygotowywanie potraw w niskich temperaturach może powodować zagrożenie czynnikami mikrobiologicznymi.

Zobacz także:

Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Kindermarketing – wpływ reklam na dzieci

Weronika Mielcarek
Weronika Mielcarek – Project Manager grupy medialnej, w skład której wchodzą portale, takie jak: Time for Health, Ranking MLM, Blog o MLM i Lekcje Warte Miliony. Dba o relacje biznesowe oraz kontakt z klientem. Razem z całym zespołem odpowiada za szereg działań marketingowych i realizację projektów. Kontakt: E-mail: w.mielcarek@s7mc.com Tel: +48 690 471 802

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

„DETOX W 10 DNI” Reginy Bukowskiej – wywiad cz.1

Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski program "DETOX W 10 DNI",...

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

Zdrowie w kilku krokach dziennie

Zdrowie w kilku krokach dziennie ma sens. Ile robicie kroków dziennie? Pewnie nie macie zielonego pojęcia. Nie oszukujmy się, w kwestii odchudzania większość ludzi...

Biała śmierć – jak cukier wpływa na organizm człowieka? Cz. I

Cukier spotykany jest na co dzień w wielu produktach. Pozwalamy sobie na chwilę słodkiej przyjemności, zajadając się łakociami i popijając napoje gazowane. Często też cukier dostarczany...

Szlakiem ekologicznego smaku

Nie jest tajemnicą, że ludzie od dawien dawna lubili podróże. Niejednokrotnie ich motywacją,aby się przemieszczać było poszukiwanie zmysłowego smaku, który w znacznym stopniuumila czas....