Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Zdrowe i treściwe zupy – bez nich polska kuchnia przestałaby istnieć. Bo czy wyobrażasz sobie niedzielę bez tradycyjnego rosołu na stole albo poniedziałek bez pomidorowej? My nie, choć faktem jest, że dziś zupy je się coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu. Antyczne społeczeństwa używały ich jako domowych środków na przeziębienie i grypę. Do wyboru mamy nie tylko polskie, ale także z całego świata, ostre, łagodne, kremowe, klarowne, rozgrzewające w chłodny dzień i sycące, gdy jest bardzo ciepło. Dietetycy są zgodni – zdrowe i treściwe zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej. 

Dlaczego warto jeść zupy?

  • Niwelują uczucie głodu.
  • Są źródłem niezbędnych składników odżywczych (potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, beta-karoten, kwasy organiczne, witamina C,B,E,D).
  • Odpowiednio zawarta w nich kompozycja ziół działa antybakteryjnie, poprawia trawienie i pozwala uniknąć wzdęć.
  • Znakomicie rozgrzewają w chłodniejsze dni, szczególnie gdy mamy osłabiony układ odpornościowy.
  • Chłodniki są idealnym sposobem na ochłodzenie, szczególnie w upalne dni.
  • Zupy są dobre dla naszych jelit, bo zawierają błonnik, który poprawia trawienie.
  • Tradycyjne składniki w nich zawarte, takie jak czosnek i pieprz, działają jako naturalne środki udrażniające górne drogi oddechowe.

Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Podstawowa baza – bulion

Unikaj gotowców z kartonów i z torebek, tzw. zalewajek! Takie zupy stanowią zagrożenie dla zdrowia, a ich skład chemiczny nie ma żadnego związku z odżywianiem. Sięgasz również po kupne buliony lub kostki rosołowe? To błąd, ponieważ składają się one głównie z soli i sztucznych związków chemicznych, takich jak glutaminian sodu! Sól jest składnikiem, którego w kupnym bulionach jest najwięcej. Regularne przekraczanie dzienne dopuszczalnej dawki (powyżej 2,3 g) powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a co za tym idzie – wzrost ciśnienia tętniczego krwi. W przypadku glutaminianu sodu problemy żołądkowe to tylko nieliczne z dolegliwości. Wywołuje on także skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Powinny go unikać przede wszystkim kobiety w ciąży oraz dzieci.

Jak przygotować wywar samemu?

Podstawą jest wywar z warzyw (może być również z mięsem) z dodatkiem świeżych ziół (np. koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek). Doświadczeni kucharze polecają podpiec w piekarniku włoszczyznę (seler, marchewka, pietruszka, czosnek, por, cebula), a następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej wody i gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Tak przygotowany wywar można zamrozić (po wcześniejszym wyjęciu warzyw). Ma wyraźny smak, aromat i przede wszystkim jest zdrowy.

Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni.

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa z imbirem

Składniki:

– 30 dag piersi z kurczaka lub z indyka
– 1 papryka
puszka pomidorów
–  cebula
– 1 marchewka
– 20 dag boczku wędzonego
– 2 ząbki czosnku
– 30 dag ziemniaków
sól, pieprz, listek laurowy, natka, koperek, zioła
– 3 łyżki masła
– 1,5 l wody

Przygotowanie:

Piersi umyć, pokroić w paski, a boczek w drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, na rozgrzanym maśle, przesmażyć mięso i boczek, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć warzywa. Dodać mięso, pomidory, listek, sól i pieprz. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę przybrać świeżymi ziołami, posiekaną natka i koperkiem.

Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Zupa z czerwonej soczewicy, z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni

Składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 biała cebula
– 2 ząbki czosnku
– kawałek imbiru (ok. 1 cm)
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej ostrej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– ok. 8-10 suszonych liści limonki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 250 ml mleczka kokosowego
– puszka pomidorów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, limonkę). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka. Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka limonkę i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe. Na wierzch sypiemy prażone pestki dyni.

Zupa z chorizio

Zupa z chorizo i smażonym dorszem

Składniki:

-150g chorizo
-150g filetu z dorsza
-2 duże ziemniaki
-2 marchewki
-kawałek selera
-1 korzeń pietruszki
-1 cebula
-szklanka passaty pomidorowej
-garść drobnego makaronu np. macaroni
mąka do panierowania ( ok. 2-3 łyżki)
-pęczek natki pietruszki
-1 ząbek czosnku
-sok z 1/2 cytryny
-łyżka słodkiej wędzonej papryki
-oliwa
-sól,pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy chorizo pokrojone w plastry do zarumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę oraz warzywa i przesmażamy razem chwilę. Następnie wlewamy 1 litr wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Rybę kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i obtaczamy w mące- smażymy na oliwie na złoty kolor. Gdy warzywa są miękkie dodajemy makaron oraz paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku- gotujemy aż makaron będzie miękki. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, gotujemy chwilę. Podajemy zupę z z kawałkami ryby i chorizo.

Talerz takiego gorącego płynu rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. To świetny sposób na uniknięcie sezonowych infekcji. Możesz również przygotować zupy z owoców, np. z ananasa. Zawiera on wiele cennych składników, o których przeczytasz w naszym poprzednim artykule. A jakie są Twoje ulubione zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni? Podziel się tym z nami w komentarzu!

Zobacz także:

Raw vegan diet – surowa dieta wegańska

3 domowe sposoby na przeziębienie

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Nowa redaktor portalu TIME FOR HEALTH

Czym zajmuję się w portalu Time For Health? Mam na imię Patrycja i pełnię rolę redaktora portalu Time For Health. Z pełną starannością i...

„DETOX W 10 DNI” Reginy Bukowskiej – wywiad cz.1

Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski program "DETOX W 10 DNI",...

Robert Korzeniowski: chodzenie formą medytacji

Robert Korzeniowski - wywiad dla Time for Health. PANIE ROBERCIE, DLACZEGO W OGÓLE WARTO CHODZIĆ?   Jest to czynność, która towarzyszy nam przez całe życie. Dzięki niej...

Jaka aktywność na odchudzanie?

Przybyło wam kilka zbędnych kilogramów i nie wiesz, w jaki sposób możecie się ich pozbyć? Ograniczyliście spożycie niezdrowych tłuszczy, cukru oraz słonych przekąsek, jednak...

Olej z naturalnych ziaren to skarb

Regina Bukowska Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski projekt „Time For Detox”,...