Dlaczego warto jeść zupy?
- Niwelują uczucie głodu.
- Są źródłem niezbędnych składników odżywczych (potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, beta-karoten, kwasy organiczne, witamina C,B,E,D).
- Odpowiednio zawarta w nich kompozycja ziół działa antybakteryjnie, poprawia trawienie i pozwala uniknąć wzdęć.
- Znakomicie rozgrzewają w chłodniejsze dni, szczególnie gdy mamy osłabiony układ odpornościowy.
- Chłodniki są idealnym sposobem na ochłodzenie, szczególnie w upalne dni.
- Zupy są dobre dla naszych jelit, bo zawierają błonnik, który poprawia trawienie.
- Tradycyjne składniki w nich zawarte, takie jak czosnek i pieprz, działają jako naturalne środki udrażniające górne drogi oddechowe.
Podstawowa baza – bulion
Unikaj gotowców z kartonów i z torebek, tzw. zalewajek! Takie zupy stanowią zagrożenie dla zdrowia, a ich skład chemiczny nie ma żadnego związku z odżywianiem. Sięgasz również po kupne buliony lub kostki rosołowe? To błąd, ponieważ składają się one głównie z soli i sztucznych związków chemicznych, takich jak glutaminian sodu! Sól jzatrzymanie wody w organizmie, a co za tym idzie – wzrost ciśnienia tętniczego krwi. W przypadku glutaminianu sodu problemy żołądkowe to tylko nieliczne z dolegliwości. Wywołuje on także skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Powinny go unikać przede wszystkim kobiety w ciąży oraz dzieci.
Regularne przekraczanie dzienne dopuszczalnej dawki (powyżej 2,3 g) powodujeJak przygotować wywar samemu?
Podstawą jest wywar z warzyw (może być również z mięsem) z dodatkiem świeżych ziół (np. koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek). Doświadczeni kucharze polecają podpiec w piekarniku włoszczyznę (seler, marchewka, pietruszka, czosnek, por, cebula), a następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej wody i gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Tak przygotowany wywar można zamrozić (po wcześniejszym wyjęciu warzyw). Ma wyraźny smak, aromat i przede wszystkim jest zdrowy.
Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni.
Zupa paprykowa z imbirem
Składniki:
– 30 dag piersi z kurczaka lub z indyka
– 1 papryka
– puszka pomidorów
– cebula
– 1 marchewka
– 20 dag boczku wędzonego
– 2 ząbki czosnku
– 30 dag ziemniaków
– sól, pieprz, listek laurowy, natka, koperek, zioła
– 3 łyżki masła
– 1,5 l wody
Przygotowanie:
Piersi umyć, pokroić w paski, a boczek w drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, na rozgrzanym maśle, przesmażyć mięso i boczek, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć warzywa. Dodać mięso, pomidory, listek, sól i pieprz. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę przybrać świeżymi ziołami, posiekaną natka i koperkiem.
Zupa z czerwonej soczewicy, z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni
Składniki:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 biała cebula
– 2 ząbki czosnku
– kawałek imbiru (ok. 1 cm)
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej ostrej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– ok. 8-10 suszonych liści limonki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 250 ml mleczka kokosowego
– puszka pomidorów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, limonkę). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka. Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka limonkę i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe. Na wierzch sypiemy prażone pestki dyni.
Zupa z chorizo i smażonym dorszem
Składniki:
-150g chorizo
-150g filetu z dorsza
-2 duże ziemniaki
-2 marchewki
-kawałek selera
-1 korzeń pietruszki
-1 cebula
-szklanka passaty pomidorowej
-garść drobnego makaronu np. macaroni
–mąka do panierowania ( ok. 2-3 łyżki)
-pęczek natki pietruszki
-1 ząbek czosnku
-sok z 1/2 cytryny
-łyżka słodkiej wędzonej papryki
-oliwa
-sól,pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy chorizo pokrojone w plastry do zarumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę oraz warzywa i przesmażamy razem chwilę. Następnie wlewamy 1 litr wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Rybę kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i obtaczamy w mące- smażymy na oliwie na złoty kolor. Gdy warzywa są miękkie dodajemy makaron oraz paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku- gotujemy aż makaron będzie miękki. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, gotujemy chwilę. Podajemy zupę z z kawałkami ryby i chorizo.
Talerz takiego gorącego płynu rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. To świetny sposób na uniknięcie sezonowych infekcji. Możesz również przygotować zupy z owoców, np. z ananasa. Zawiera on wiele cennych składników, o których przeczytasz w naszym poprzednim artykule. A jakie są Twoje ulubione zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni? Podziel się tym z nami w komentarzu!
Zobacz także: