Za oknem jesień – barwna pora roku. To też czas, gdy dni stają się coraz krótsze. Poranek wita mroźnym podmuchem wiatru, często też deszczem. Taka aura sprzyja rozwojowi infekcji. Należy wtedy pomyśleć nie tylko o wskoczeniu pod ciepły kocyk, ale też o wzmocnieniu odporności organizmu. Jeśli jednak już dopadło Cię przeziębienie – mam dla Ciebie 3 domowe sposoby na przeziębienie, by je wykurzyć.
1. Napój imbirowy z cytryną i miodem
Najczęściej wymieniany przy walce z przeziębieniem. Nie jednego postawił na nogi.
Składniki:
- drobno posiekany kawałek korzenia imbiru (3-5 cm)
- 2 plasterki cytryny (opcjonalnie pomarańczy)
- Pół laski lub pół łyżeczki cynamonu
- 1 cm korzenia kurkumy lub 1 łyżeczka
- Kilka goździków (opcjonalnie kilka ziarenek kardamonu)
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu zalej wrzątkiem. Odstaw na 5-7 min., tak by ekstrakt zyskał właściwości lecznicze. Następnie dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj.
UWAGA: Pamiętaj, że miód traci swoje właściwości przy temperaturze wyższej niż 60°C.
2. Złote mleko – wywar z kurkumą i miodem
Ta mikstura nie tylko doskonale działa w czasie grypy lub przeziębienia. Dodatkowo też posiada właściwości bakteriobójcze, które koją ból brzucha i łagodzą niestrawność.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu, kurkumy, cynamonu
- szczypta pieprzu
- Pół łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Szklankę mleka podgrzej do temperatury 60°C. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Napar należy wypić od razu po przygotowaniu.
3. Ciepła herbata z miodem i cytryną
To już czysty klasyk, z którym można nieco poeksperymentować, dzięki czemu będzie smakował każdemu. Napój błyskawicznie rozgrzewa i wspomaga odporność, dlatego też można pić go profilaktycznie codziennie.
Składniki:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty (najlepiej liściastej)
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Herbatę zalej wrzątkiem i parz przez 2-3 min. Następnie odcedź z liści i dorzuć cytrynę oraz imbir. Na sam koniec dodaj miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. Opcjonalnie do smaku można też dołożyć 1 łyżeczkę ulubionej konfitury.
UWAGA: Etap odcedzenia liści jest bardzo ważny, gdyż zawierają one śladowe ilości glinu. Jest to składnik, który w połączeniu z cytryną tworzy niebezpieczny dla organizmu cytrynian glinu.
Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc przyda się też kilka rad, by przetrwać jesienne uroki:
- Poświęcaj na sen nie mniej niż 8h na dobę.
- Wprowadź codzienną aktywność fizyczną.
- Pamiętaj o pożywnym śniadaniu.
- Ubierz się ciepło – nawet promienne słońce bywa jesienią zdradliwe.
- Uzupełnij dietę witaminą C i błonnikiem.
Mleko można zamienić na mleko roślinne i będzie jeszcze lepsze 😉
[…] http://timeforhealth.pl/3-domowe-sposoby-na-przeziebienie/ […]
[…] 3 domowe sposoby na przeziębienie […]