Kawa rozpuszczalna – czy na pewno taka zła?

Kawa rozpuszczalna – doceniamy przede wszystkim za jej łagodny smak, szybkość i łatwość przygotowania. Wystarczy zalać ją wrzącą wodą, a następnie dodać wedle własnego upodobania, odrobinę cukru czy mleka. Czy warto jednak po nią sięgać? Zarówno przeciwnicy, jak i lekarze i dietetycy przestrzegają przed spożyciem rozpuszczalnej kawy. Twierdzą, że nie wpływa ona korzystnie na nasze zdrowie. Jednak odrobina tego trunku raz na jakiś czas, nie powinna nikomu zaszkodzić. W jaki jednak sposób jest produkowana i czy wprowadzając ją na stałe do swojego menu, popełniamy błąd?

W jaki sposób produkowana jest kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna powstaje oczywiście z ziaren kawy, które najpierw są wypalane, a następnie mielone. Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest zaparzanie zmielonej kawy. Odbywa się to w dosyć małej ilości wody, w temperaturze wynoszącej od 60 do 180 stopni Celsjusza. Przy czym proces ten składa się z kilku etapów i odbywa się przy użyciu wysokiego ciśnienia. Dzięki temu można nie tylko uzyskać dosyć mocny ekstrakt, lecz także wydobyć z mielonej kawy wszystkie wartościowe składniki. Powstały ekstrakt zostaje następnie zagęszczony i poddany etapowi suszenia. Może się on także odbywać poprzez tzw. liofilizację lub z wykorzystaniem wysokiej temperatury.

Liofilizacja to inaczej suszenie w bardzo niskiej temperaturze, w której powstają kryształki lodu, usuwane następnie w procesie sublimacji. Wyizolowane w ten sposób bryłki kawy rozbija się na pył (lub granulki), który następnie pakowany jest w szklane pojemniki. Jak można łatwo zauważyć, podczas produkcji kawy rozpuszczalnej, nie dodaje się do niej żadnych dodatkowych substancji. Jest więc wyzbyta emulgatorów, konserwantów czy niezdrowych tłuszczy.

Kawa rozpuszczalna – czy na pewno taka zła?

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku dosyć popularnych saszetek „3 w 1”

Zawierają one oprócz rozpuszczonej kawy (bardzo często w niewielkiej ilości), szereg innych substancji. Wśród nich znajdują się: stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości, cukier, a także zatykający żyły utwardzony tłuszcz roślinny.

Po taką „kawę”, a raczej napój kawowy nie powinniśmy w ogóle sięgać. Jego spożycie z pewnością nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że obecnie największe koncerny kawowe w celu minimalizacji kosztów, podczas produkcji kawy rozpuszczalnej, wykorzystują ziarna gorszej jakości. W ten sposób końcowy produkt ma znacznie gorszy smak i aromat niż tradycyjna kawa ziarnista.

Jakie substancje można znaleźć w kawie rozpuszczalnej?

Z pewnością nieraz zastanawialiście się nad tym, czy picie kawy rozpuszczalnej odbija się negatywnie na zdrowiu. Udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie jest wcale takie proste. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku naturalnej kawy. Niektórym osobom może pomóc uporać się z wieloma dolegliwościami, jednak innym może tylko zaszkodzić. Jeśli chodzi o kaloryczność produktu, to powinniście wiedzieć, że kawa rozpuszczalna zawiera tyle samo kalorii, co kawa naturalna. Dlatego też, jeśli przebywasz na diecie odchudzającej, nie musisz obawiać się jej spożycia. O ile oczywiście nie dodajesz do niej ani mleka, ani cukru! A jak kawa może wpływać na organizm każdego z nas? Aby się o tym przekonać, należy przyjrzeć się nieco bliżej poszczególnym substancjom, wchodzącym w jej skład.

Przeczytaj również: Nawodnienie organizmu podczas upałów

Minerały

Kawa rozpuszczalna w odróżnieniu od kawy naturalnej zawiera znacznie większe ilości cennych dla zdrowia składników mineralnych. Niestety, jest także bogata w metale ciężkie, a w szczególności w nikiel. Pierwiastek ten może powodować dosyć silne reakcje alergiczne. Jeśli myślicie, że kawa naturalna pozbawiona jest całkowicie tego pierwiastka, to jesteście w dużym błędzie. W związku z czym rezygnacja z kawy rozpuszczalnej, na rzecz tej drugiej, nie ma w zasadzie najmniejszego sensu. Na szczęście ilość niklu, która znajduje się w kawie rozpuszczalnej, nie odbije się negatywnie na waszym zdrowiu. Musielibyście wypijać każdego dnia hektolitry tego napoju. Dlatego też bez obaw możecie sięgać po ten aromatyczny trunek.

Antyoksydanty

Z pewnością nieraz słyszałaś o tym, że kawa rozpuszczalna w wyniku dosyć skomplikowanego procesu produkcji, nie zawiera w swoim składzie przeciwutleniaczy. Jednak nic bardziej mylnego. Licznie przeprowadzone badania udowodniły bowiem, że kawa rozpuszczalna nie dość, że podczas produkcji nie traci przeciwutleniaczy, to dodatkowo może zawierać ich nawet kilka razy więcej niż kawa naturalna. Jakie jednak cenne dla zdrowia właściwości wykazują zawarte w kawie rozpuszczalnej przeciwutleniacze? Pomagają zmniejszyć ryzyko nowotworów oraz chorób serca, a także w bardzo skuteczny sposób redukują tzw. stres oksydacyjny.

Szczawiany

Szczawiany znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak należy na nie uważać. Ponieważ mogą oddziaływać toksycznie na organizm, powodują ciężkie choroby nerek oraz układu moczowego. Jeśli chodzi o zawartość szczawianów w kawie, to powinniście wiedzieć, że w tej rozpuszczalnej znajduje się ich nawet dwa razy więcej, niż w kawie naturalnej. Dlatego też, jeśli zmagasz się z chorobami wątroby, nerek lub trzustki, nie powinnaś w ogóle sięgać po rozpuszczalną odmianę kawy, ograniczając również spożycie tej naturalnej.

Cholesterol

Kawa rozpuszczalna nie zawiera tak dużych ilości cholesterolu, jak ta naturalna, dlatego też jej spożycie w mniejszym stopniu przyczynia się do podwyższenia jego stężenia we krwi. Jeśli zatem zmagasz się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi i nie potrafisz obejść się bez filiżanki dobrej kawy rozpuszczalnej, to na szczęście nie musisz z niej rezygnować.

Kawa rozpuszczalnaCzy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna, podobnie zresztą jak ta naturalna, wykazuje zarówno korzystne, jak i negatywne działanie na nasze zdrowie. Spożywając ją w umiarkowanych ilościach, nie musisz obawiać się żadnych skutków ubocznych jej picia (o ile oczywiście nie zmagasz się z dolegliwościami wykluczającymi jej spożycie). Wbrew obiegowej opinii taka kawa nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, jednak mowa tutaj nie o dosyć popularnych saszetkach kawowych, a o prawdziwej kawie rozpuszczalnej, która produkowana jest z ziaren naturalnej kawy.

Źródło: Zdrowie bez leków

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Nowa redaktor portalu TIME FOR HEALTH

Czym zajmuję się w portalu Time For Health? Mam na imię Patrycja i pełnię rolę redaktora portalu Time For Health. Z pełną starannością i...

„DETOX W 10 DNI” Reginy Bukowskiej – wywiad cz.1

Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski program "DETOX W 10 DNI",...

Robert Korzeniowski: chodzenie formą medytacji

Robert Korzeniowski - wywiad dla Time for Health. PANIE ROBERCIE, DLACZEGO W OGÓLE WARTO CHODZIĆ?   Jest to czynność, która towarzyszy nam przez całe życie. Dzięki niej...

Olej z naturalnych ziaren to skarb

Regina Bukowska Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski projekt „Time For Detox”,...

7 kroków do lepszego snu

Sen odgrywa bardzo istotną rolę w życiu każdego człowieka. Ciężko więc uwierzyć, że do lat 90. XX wieku ludzie nie doszukiwali się przyczyn złego...