O autorze
Roberto Festuccia jest włoskim biologiem. Ma podstawowy stopień naukowy biologia i trzy różne specjalizacje (biomedycyna, biologia morska, jakość żywności i bezpieczeństwo). Studiował zarówno we Włoszech, jak i za granicą (Rumunia, Polska, Holandia, Szwecja, Meksyk, Indie). Prowadził także działalności badawcze w różnych obszarach, zarówno we Włoszech jak i za granicą (Rumunia, Szwecja). Na poziomie badawczym pracował w dziedzinie radiobiologii komórkowej, ekologii gadów, płazów i ekotoksykologii morskiej. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się głównie na nowotworach, aspektach biologii morskiej oraz zachowaniu zwierząt/roślin. W wolnym czasie pisze dla naszego portalu artykuły badawcze.
Wskazówki botaniczne
Owoc, który powszechnie znamy jako „ananas” w rzeczywistości to nie jest owocem, lecz „kwiatostanem”. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale także rozpowszechniony jest w niektórych krajach azjatyckich.
Ananas w kuchni
Na rynku jest dostępny zarówno świeży, jak i puszkowany. Można go spożywać na surowo, ale i w formie gotowanej. Jest stosowany głównie do przygotowywania deserów: np. grillowany ananas posypany cynamonem, zwilżony kilkoma kroplami miodu. Można go również stosować do przygotowania drugich dań, łącząc go np. z mięsem. Ananasa wykorzystuje się także do przygotowania wirówek, by gasić pragnienie (np. miksując z jabłkiem i selerem).
Substancje czynne i korzystna rola w organizmie
Korzystne właściwości ananasa wynikają głównie z zestawu zawartych w nim substancji, które na ogół nazywane są „bromelainą”. Ta mieszanka jest podstawą właściwości trawiennych, przeciwzapalnych i moczopędnych występujących w ananasie.
Dużo dobrego zapewnia witaminy C, która uczestniczy w syntezie kolagenu i przyswajaniu żelaza przez czerwone krwinki. Ponadto właściwości przeciwutleniające ananasa sprawiają, że jest on użyteczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, przez co zapobiega rakowi i starzeniu się. Zawiera także magnez, który wpływa na dobre samopoczucie układu nerwowego i metabolizm tłuszczów. Z kolei występujący w anansie potas, odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi hydrosalinowej i regulacji ciśnienia krwi.
Na koniec należy podkreślić, że właściwości ulatniają się, gdy ananas jest rozgotowany lub poddany procesom konserwacji (np. pasteryzacji). Mowa tu o ananasie w puszkach, ponieważ wysokie temperatury inaktywują substancje, które określają te korzyści.
Stosowanie w medycynie
Obecność bromelainy, która nadaje ananasowi właściwości przeciwzapalne i moczopędne sprawia, że ananas jest doskonałym lekarstwem na cellulit. Ponadto skutecznie oczyszcza rany i oparzenia, pomagając przy tym również zmniejszyć ból.
Środki ostrożności dotyczące stosowania
Jedzenie ananasa musi być ograniczone (lub unikane) przez osoby cierpiące na wrzody trawienne ze względu na kwaśne pH.
Zawsze należy pamiętać, że substancje oddziałują na siebie, a te zawarte w ananasie mogą również oddziaływać z przyjmowanymi lekami. Dlatego każdy, kto jest leczony farmakologicznie z powodu jakiejkolwiek patologii, musi zawsze omówić z lekarzem prowadzącym również odpowiednią dietę. Ananas nie jest wyjątkiem – może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami chemioterapeutycznymi u pacjentów z rakiem.
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią także powinny stosować się do tych samych wskazówek dotyczących interakcji z lekami: skonsultuj się z lekarzem w sprawie zażywania ananasów lub produktów na bazie bromelainy.
Inne zastosowania
Bromelaina jest również stosowana w produkcji wina (w celu uniknięcia powstawania osadów białkowych w wyniku butelkowania), w kosmetykach (w celu zmiękczenia skóry) oraz w produkcji detergentów.
Ciekawostka…
Ananas to jeden z najbardziej cenionych i znanych owoców na świecie a ten w puszkach jest w rzeczywistości najczęściej spożywanym „owocem” na świecie.