Dzisiaj można się objadać – jest tłusty czwartek!

Tłusty czwartek to święto ruchome, w związku z tym jego data jest zależna od daty Wielkanocy. Obrzęd ten zwiastuje ostatni tydzień karnawału. Przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Podążając za tradycją jest to dzień, w którym dozwolone jest objadanie się. Od wielu lat w Polsce przyjęło się, że Tłusty Czwartek jest dniem spożywania jak największej ilości pączków i faworków.

Dzisiaj można się objadać - jest tłusty czwartek!

Tłusty Czwartek – historia święta

Historia tego dnia sięga czasów pogaństwa, wówczas w ten dzień świętowano początek wiosny i odejście zimy. Ludzie ucztowali, przygotowując same tłuste potrawy, dlatego też jedli przede wszystkim różne rodzaje mięs, popijali winem, zagryzając pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanymi słoniną. Około XVI wieku tradycja w Polsce uległa modyfikacji, w związku z czym pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji na słodko.

Dzisiaj pączki jemy w różnych postaciach!

Tradycyjne ze słodkim nadzieniem

Najbardziej popularna jest tradycja, czyli pączki ze słodkim nadzieniem. Przeważnie jest to słodka konfitura, adwokat lub krem czekoladowy.

Dzisiaj można się objadać - jest tłusty czwartek!

Pączki z bekonem

Słysząc bekon, na myśl przychodzi nam Ameryka. I słusznie! Takimi pączkami zajadają się mieszkańcy USA. Występują one w formie tradycyjnego ciasta z zatopionymi plastrami bekonu, a co więcej udekorowane są syropem klonowym albo lukrem.

Pączkowe burgery

Hit ostatnich lat! Odkąd amerykańskie burgery wkroczyły na polski rynek, przedsiębiorcy nie przestają zadziwiać i wciąż udoskonalają swoje produkty. W Tłusty Czwartek w wielu miejscach możemy spotkać wymyślne pączki-burgery.

Dzisiaj można się objadać - jest tłusty czwartek!

Fit pączki

Dbając o swoje zdrowie, nie każdy może pozwolić sobie na skosztowanie tłustego pączka. W związku z tym przemysł cukierniczy postanowił dopasować swoje produkty również do potrzeb wymagających konsumentów. Dlatego można świętować Tłusty Czwartek na zdrowo.

Zobacz także:

Sous vide – czyli jak gotować w próżni?

Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Weronika Mielcarek
Weronika Mielcarek – Project Manager grupy medialnej, w skład której wchodzą portale, takie jak: Time for Health, Ranking MLM, Blog o MLM i Lekcje Warte Miliony. Dba o relacje biznesowe oraz kontakt z klientem. Razem z całym zespołem odpowiada za szereg działań marketingowych i realizację projektów. Kontakt: E-mail: w.mielcarek@s7mc.com Tel: +48 690 471 802

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

„DETOX W 10 DNI” Reginy Bukowskiej – wywiad cz.1

Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski program "DETOX W 10 DNI",...

Jaka aktywność na odchudzanie?

Przybyło wam kilka zbędnych kilogramów i nie wiesz, w jaki sposób możecie się ich pozbyć? Ograniczyliście spożycie niezdrowych tłuszczy, cukru oraz słonych przekąsek, jednak...

Przemysł winiarski – czy wiesz co pijesz?

Dookoła słyszymy, że wino to produkt naturalny, jednakże niektórzy producenci chcąc poprawić jego smak dodają różne aromaty, barwniki, enzymy, cukier oraz ekstrakty. Prawdą jest...

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

Zdrowie w kilku krokach dziennie

Zdrowie w kilku krokach dziennie ma sens. Ile robicie kroków dziennie? Pewnie nie macie zielonego pojęcia. Nie oszukujmy się, w kwestii odchudzania większość ludzi...