Tłusty czwartek to święto ruchome, w związku z tym jego data jest zależna od daty Wielkanocy. Obrzęd ten zwiastuje ostatni tydzień karnawału. Przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Podążając za tradycją jest to dzień, w którym dozwolone jest objadanie się. Od wielu lat w Polsce przyjęło się, że Tłusty Czwartek jest dniem spożywania jak największej ilości pączków i faworków.
Tłusty Czwartek – historia święta
Historia tego dnia sięga czasów pogaństwa, wówczas w ten dzień świętowano początek wiosny i odejście zimy. Ludzie ucztowali, przygotowując same tłuste potrawy, dlatego też jedli przede wszystkim różne rodzaje mięs, popijali winem, zagryzając pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanymi słoniną. Około XVI wieku tradycja w Polsce uległa modyfikacji, w związku z czym pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji na słodko.
Dzisiaj pączki jemy w różnych postaciach!
Tradycyjne ze słodkim nadzieniem
Najbardziej popularna jest tradycja, czyli pączki ze słodkim nadzieniem. Przeważnie jest to słodka konfitura, adwokat lub krem czekoladowy.
Pączki z bekonem
Słysząc bekon, na myśl przychodzi nam Ameryka. I słusznie! Takimi pączkami zajadają się mieszkańcy USA. Występują one w formie tradycyjnego ciasta z zatopionymi plastrami bekonu, a co więcej udekorowane są syropem klonowym albo lukrem.
Pączkowe burgery
Hit ostatnich lat! Odkąd amerykańskie burgery wkroczyły na polski rynek, przedsiębiorcy nie przestają zadziwiać i wciąż udoskonalają swoje produkty. W Tłusty Czwartek w wielu miejscach możemy spotkać wymyślne pączki-burgery.
Fit pączki
Dbając o swoje zdrowie, nie każdy może pozwolić sobie na skosztowanie tłustego pączka. W związku z tym przemysł cukierniczy postanowił dopasować swoje produkty również do potrzeb wymagających konsumentów. Dlatego można świętować Tłusty Czwartek na zdrowo.
Zobacz także: