Dzisiaj można się objadać – jest tłusty czwartek!

Tłusty czwartek to święto ruchome, w związku z tym jego data jest zależna od daty Wielkanocy. Obrzęd ten zwiastuje ostatni tydzień karnawału. Przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Podążając za tradycją jest to dzień, w którym dozwolone jest objadanie się. Od wielu lat w Polsce przyjęło się, że Tłusty Czwartek jest dniem spożywania jak największej ilości pączków i faworków.

Dzisiaj można się objadać - jest tłusty czwartek!

Tłusty Czwartek – historia święta

Historia tego dnia sięga czasów pogaństwa, wówczas w ten dzień świętowano początek wiosny i odejście zimy. Ludzie ucztowali, przygotowując same tłuste potrawy, dlatego też jedli przede wszystkim różne rodzaje mięs, popijali winem, zagryzając pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanymi słoniną. Około XVI wieku tradycja w Polsce uległa modyfikacji, w związku z czym pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji na słodko.

Dzisiaj pączki jemy w różnych postaciach!

Tradycyjne ze słodkim nadzieniem

Najbardziej popularna jest tradycja, czyli pączki ze słodkim nadzieniem. Przeważnie jest to słodka konfitura, adwokat lub krem czekoladowy.

Dzisiaj można się objadać - jest tłusty czwartek!

Pączki z bekonem

Słysząc bekon, na myśl przychodzi nam Ameryka. I słusznie! Takimi pączkami zajadają się mieszkańcy USA. Występują one w formie tradycyjnego ciasta z zatopionymi plastrami bekonu, a co więcej udekorowane są syropem klonowym albo lukrem.

Pączkowe burgery

Hit ostatnich lat! Odkąd amerykańskie burgery wkroczyły na polski rynek, przedsiębiorcy nie przestają zadziwiać i wciąż udoskonalają swoje produkty. W Tłusty Czwartek w wielu miejscach możemy spotkać wymyślne pączki-burgery.

Dzisiaj można się objadać - jest tłusty czwartek!

Fit pączki

Dbając o swoje zdrowie, nie każdy może pozwolić sobie na skosztowanie tłustego pączka. W związku z tym przemysł cukierniczy postanowił dopasować swoje produkty również do potrzeb wymagających konsumentów. Dlatego można świętować Tłusty Czwartek na zdrowo.

Zobacz także:

Sous vide – czyli jak gotować w próżni?

Zdrowe i treściwe zupy na chłodniejsze dni

Weronika Mielcarek
Weronika Mielcarek – Project Manager grupy medialnej, w skład której wchodzą portale, takie jak: Time for Health, Ranking MLM, Blog o MLM i Lekcje Warte Miliony. Dba o relacje biznesowe oraz kontakt z klientem. Razem z całym zespołem odpowiada za szereg działań marketingowych i realizację projektów. Kontakt: E-mail: w.mielcarek@s7mc.com Tel: +48 690 471 802

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

Polecam serdecznie ten odmładzający nawyk. JESTEŚ GOTÓW zanurzyć twarz w zimnej wodzie? Cz. 1

Autor: Regina Bukowska Nawyk z zanurzeniem twarzy w lodowatej wodzie wyjątkowo spodobał się społeczności Regina Bukowska świat. Dla niektórych wymagał pokonania własnych barier i strachu....

Robert Korzeniowski: chodzenie formą medytacji

Robert Korzeniowski - wywiad dla Time for Health. PANIE ROBERCIE, DLACZEGO W OGÓLE WARTO CHODZIĆ?   Jest to czynność, która towarzyszy nam przez całe życie. Dzięki niej...

„DETOX W 10 DNI” Reginy Bukowskiej – wywiad cz.1

Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski program "DETOX W 10 DNI",...

Szlakiem ekologicznego smaku

Nie jest tajemnicą, że ludzie od dawien dawna lubili podróże. Niejednokrotnie ich motywacją,aby się przemieszczać było poszukiwanie zmysłowego smaku, który w znacznym stopniuumila czas....