Owoce i warzywa na ochłodę sprawdzą się idealnie, gdy za oknem duszno i gorąco. Jedyne o czym marzysz to chłodny prysznic i zmrożone napoje, które załagodzą Twoje cierpienie w te upalne dni. Przestałeś/aś myśleć o jedzeniu, ponieważ pogoda odbiera Ci cały apetyt… Znasz to utrapienie? W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci jak skomponować apetyczne i lekkie menu na lato, które dostarczy niezbędnej energii, a zarazem przyjemnie orzeźwi.
Zjedz coś!
Podczas ciepłych dni nie chce Ci się stać godzinami w kuchni i gotować? To zrozumiałe. Ciężkostrawny obiad latem sprawia, że nie mamy ochoty na jedzenie. Organizm usilnie broni się przed przegrzaniem, tracimy więcej płynów, więc już w pewien sposób zaburza się proces wchłaniania składników odżywczych w naszym organizmie. Czujemy się ociężali i zmęczeni. Mamy na to rozwiązanie – lekkostrawne posiłki! Postaw na owoce i warzywa oraz produkty, które dodatkowo dostarczą niezbędnych witamin i minerałów.
Idealny sezon na owoce i warzywa
Nawet jeśli nie masz ochoty, nie możesz zapomnieć o jedzeniu, które doda ci energii i pomoże przetrwać najwyższe temperatury. Postaw na naturę, ponieważ to idealny czas na korzystanie z jej zasobów! Świeże owoce i warzywa są smaczne i zdrowe, warto więc poznać ich pozytywny wpływ na organizm i już dziś wprowadzić je do diety.
Smoothies, koktajle
Są niskokaloryczne, beztłuszczowe oraz znane i lubiane na całym świecie. Takie napoje polecamy szczególnie tym osobom, które nie przepadają za piciem wody, a jednocześnie istnieje konieczność jej uzupełnienia. Możesz miksować ulubione, schłodzone owoce, warzywa. Dzięki temu powstaje bardzo zdrowy koktajl, który świetnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. To także dobra alternatywa na zastąpienie jednego posiłku w ciągu dnia (świetnie nadaje się na śniadanie!). Smoothies oraz koktajle zawierają również dużo błonnika, który działa zbawiennie na nasze jelita. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które Cię orzeźwią i uzupełnią straty.
Orzeźwiający koktajl ogórkowo – jabłkowy
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe (zawierają one aż 97% wody!)
- 1 jabłko
- mineralna woda (może być lekko gazowana)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka nasion chia
- szczypta stewii (opcjonalnie)
Nasiona chia zalej wodą i odstaw na min. 30 minut. Obierz jabłko, ogórki i pokrój w małą kostkę. Następnie umieść wszystkie powyższe składniki w blenderze i zmiksuj je na papkę. Możesz również dodać pokruszony lód.
Smoothie z truskawek i arbuza
Składniki:
- szklanka truskawek
- 1 banan
- 200g arbuza (zawiera aż 92% wody!)
- kilka listków mięty
Wszystkie składniki zmieszać w blenderze. Jeśli smoothie będzie za gęste – możesz je rozrzedzić mineralną, zimną wodą.
Koktajl z buraka
Składniki:
- 1 ugotowany burak
- 1/4 ananasa
- pół banana
- łyżka soku z limonki
Ugotowanego buraka obierz ze skórki. Wszystkie składniki pokrój na mniejsze części i zmiksuj całość w blenderze na gładką masę. Jeśli smoothie wydaje się zbyt gęste możesz dodać wodę.
Chłodniki
Świetnym rozwiązaniem na upały są chłodne zupy. Nie tylko orzeźwiają, ale także sycą i dostarczają wielu wartości odżywczych. Poznajcie dwa zdrowe przepisy na chłodniki.
Wiśniowa zupa z makaronem
Składniki:
- 2 litry wody
- 0.5l wiśni
- pół szklanki jogurtu naturalnego/greckiego (ew. śmietana 12%)
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- Ksylitol do smaku (opcjonalnie)
- makaron pełnoziarnisty lub razowy (np. świderki)
Ugotuj wcześniej makaron. Umyj oraz wydryluj wiśnie, a następnie wrzuć je do garnka i zalej je 2 litrami wody. Należy je gotować do momentu aż puszczą sok. Jeśli masz potrzebę, dodaj ksylitol do smaku. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj jogurt lub śmietanę. Tak przygotowaną masę wlej do garnka, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną zupę przelej do miseczek, dodaj makaron i łyżkę jogurtu.
Gazpacho
Składniki:
- 2-3 pomidory (najlepiej malinowe)
- czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 3 ogórki gruntowe
- 2 łyżeczki soli
- pieczywo jako dodatek (grzanki, bagietka)
Warzywa obrać oraz pokroić w grubą kostkę, dodać sól, pieczywo i włożyć do osobnego naczynia. Następnie wymieszać i zostawić na blacie na przynajmniej na godzinę. Po tym czasie warzywa odcisnąć na sicie nad miską (nie wylewaj soku!). Odciśnięte warzywa włożyć do blendera, dodać ocet, syrop z agawy oraz chili i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sok z warzyw i blendować kolejną minutę na wysokich obrotach. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podsumowując…
Menu na lato powinno być po prostu lekkostrawne i bogate w dostępne o tej porze roku produkty: owoce, zioła, warzywa. A Ty co jesz gdy jest tak ciepło? Jakie są Twoje ulubione dania letnie? Podziel się tym z nami koniecznie w komentarzu!
Zobacz także: