Szokujące dane statystyczne informują o tym, że w Polacy z roku na rok marnują coraz więcej żywności. Pod tym względem znajdujemy się na 5 miejscu w UE. Również powodem do dumy nie jest to, że statystyczny Polak wyrzuca łącznie 235 kg jedzenia rocznie. Na szczęście dzięki postępowi technologicznemu i coraz to nowszym innowacyjnym pomysłom przedsiębiorców powstały 4 aplikacje, które zapobiegają marnowaniu żywności. Bo jeszcze nam zależy.
Według wyników raportu Centrum Badania Opinii Społecznej…
Co czwarty rodak przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się w jego gospodarstwie domowym wyrzucić jedzenie. Najczęściej wyrzucanymi produktami spożywczymi są warzywa, owoce, pieczywo oraz resztki z obiadu, kolacji. Częściej niż pozostali do wyrzucania żywności przez kogoś w gospodarstwie domowym przyznają się osoby młode. Być może uczniowie i studenci nie nauczyli się jeszcze planować zakupów i gospodarować żywnością w taki sposób, by unikać marnowania jedzenia. I tu z pomocą przychodzą firmy, które monitorują wielkość problemu food waste, zbierają, a także podejmują działania mające na celu minimalizację tego zjawiska i stanie się bardziej eko. Dlatego te 4 aplikacje są wprost niezastąpione.
Aplikacja TOO GOOD TO GO
Idea pochodzącej z Danii aplikacji jest prosta- pomaganie restauracjom, piekarniom i supermarketom ograniczać marnowanie. Pod koniec dnia restauracje pakują paczki- niespodzianki z żywnością w stałej cenie 9,99zł, które trzeba odebrać osobiście. Dlaczego niespodzianki? W Too Good To Go nigdy nie wiadomo co znajdzie się w ofercie danego dnia! Aplikacja działa już w 12 krajach (w tym w Polsce) a firma podaje, że dzięki aplikacji udało się już uratować ponad 11 mln posiłków.
Foodsi
Kolejna aplikacja zero waste, a jej pomysłodawcami są Polacy Mateusz Kowalczyk i Kuba Fryszczyn. Działa na podobnej zasadzie co powyższa Too Good To Go. Dzięki aplikacji Foodsi, możesz kupić posiłek z pobliskiej restauracji nawet o 70% taniej. Posiłki są przecenione, ponieważ nie zostały kupione i następnego dnia nie byłyby zdatne do sprzedaży. W ten sposób restauracje nie marnują zakupionego jedzenia, a klienci mogą skorzystać z bardzo atrakcyjnych rabatów.
Save to Date
Aplikacja pozwala ograniczyć problem marnowania jedzenia i znacząco przyczynia się do oszczędzenia pieniędzy. Jej pomysłodawcą jest Jan Bazyl. Jak działa Save To Date? Sklepy spożywcze dodają do systemu produkty ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia, ustalają rabat oraz czas trwania promocji. Produkty pojawiają się w aplikacji mobilnej Save To Date w czasie rzeczywistym. Mogą oni z łatwością odnaleźć sklep i zakupić przeceniony produkt.
Taste & Share
Aplikacja mobilna Taste & Share to narzędzie stworzone przez Electrolux Poland. Jest platformą komunikacji, dzięki której użytkownicy mogą przekazywać sobie produkty spożywcze. Wszystko, aby nie marnować żywności.
Najważniejsze funkcje aplikacji:
- Dzielenie się – dodawanie oferty
- Wyszukiwanie ofert z listy lub z mapy
- Możliwość nawiązania kontaktu z innym użytkownikiem
Zachęcamy wszystkich do pobierania powyższych aplikacji i korzystania z nich na co dzień. Im więcej osób będzie ich używać, tym mniej produktów wyląduje w koszu. A przecież o to w tym wszystkim chodzi, prawda?
Zobacz także: