Koniec z marnowaniem żywności!

Mówi się, że prawo jest dla ludzi, a nie przeciwko im. Jednak w wielu aspektach niedoprecyzowane paragrafy szkodzą. W tym wypadku mamy na myśli żywność, którą wyrzucają właściciele sklepów i restauracji. Badania Eurostatu z 2006r. wykazały, że w Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton jedzenia. Od tego momentu minęło już 13 lat, a statystyki wciąż rosną. Sytuacja nie poprawiła się, dlatego też podejmowane są nieustanne próby rozwiązania problemu. Ostatnimi czasy pojawiło się światełko w tunelu!

Koniec z marnowaniem żywności!

Dobra żywność trafi do głodnych, a nie do śmieci!

Sejm uchwalił ustawę, która mówi o tym, że niesprzedana żywność z największych sklepów ma trafiać do organizacji pozarządowych. Te z kolei przekazywać ją będą potrzebującym. Jest to ustawa przygotowana przez Senat, mająca na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności. To ogromny krok do przodu! Banki żywności w Polsce od ponad 25 lat próbują przekonywać przedsiębiorców, by rozdysponowywali żywność na cele charytatywne, ponieważ w większości przypadków staje się ona odpadem. Ustawa znacznie ułatwi te działania.

Treść ustawy

Ustawa nakłada na sklepy spożywcze o powierzchni powyżej 25o metrów kwadratowych obowiązek przekazywania żywności bezpośrednio do organizacji społecznych. Brak przestrzegania przepisów będzie skutkował karą w wysokości 10 groszy za każdy 1 kilogram wyrzuconego jedzenia. Założeniem ustawy jest także przeprowadzanie przez sklepy kampanii informacyjno-edukacyjnych o właściwym zarządzaniu żywnością.

O jaką żywność chodzi dokładnie?

W ustawie przede wszystkim chodzi o produkty wycofane ze sprzedaży ze względu na zły wygląd. Dlatego też systematycznie odbierana żywność ma być przekazywana potrzebującym jeszcze w trakcie terminu przydatności do spożycia.

Koniec z marnowaniem żywności!

Co wyrzucamy najczęściej?

Według raportu, który został opublikowany rok temu przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że najczęściej wyrzucamy:

  • pieczywo 49%
  • owoce 46%
  • wędliny 45%
  • warzywa 37%
  • jogurty 27%
  • ziemniaki 17%
  • mleko 12%
  • mięso 10%
  • ser 10%
  • dania gotowe 9%
  • ryby 5%
  • jaja 4%
  • inne produkty 1%

Podsumowując….

Wprowadzając w życie tę ustawę miejmy nadzieję, że nauczymy przedsiębiorców racjonalnego rozporządzania żywnością oraz przekonamy konsumentów do planowania zakupów, wzbogacając tym samym wiedzę na temat naszej planety i dbałości o środowisko.

Zobacz także:

4 aplikacje, które zapobiegają marnowaniu jedzenia

Czy mleko jest zdrowe?

Weronika Mielcarek
Weronika Mielcarek – Project Manager grupy medialnej, w skład której wchodzą portale, takie jak: Time for Health, Ranking MLM, Blog o MLM i Lekcje Warte Miliony. Dba o relacje biznesowe oraz kontakt z klientem. Razem z całym zespołem odpowiada za szereg działań marketingowych i realizację projektów. Kontakt: E-mail: w.mielcarek@s7mc.com Tel: +48 690 471 802

2 KOMENTARZE

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

Czereśnie i wiśnie

Właściwie czas, kiedy możemy rozkoszować się tymi wyjątkowo smacznymi owocami, powoli mija albo w przypadku niektórych gatunków już minął. Czereśnie i wiśnie oprócz walorów...

Robert Korzeniowski: chodzenie formą medytacji

Robert Korzeniowski - wywiad dla Time for Health. PANIE ROBERCIE, DLACZEGO W OGÓLE WARTO CHODZIĆ?   Jest to czynność, która towarzyszy nam przez całe życie. Dzięki niej...

YourFitWay – aplikacja i gra, która wspiera postanowienia noworoczne

Postanowienia noworoczne są już chyba taką samą tradycją, jak pasterka w dniu Wigilii. Cele najczęściej dotyczą kariery lub prowadzonego biznesu, a co za tym...

3 kluczowe warunki, które sprawią, że detoks stanie się skuteczniejszy

O autorze Grzegorz Wołk - Konsultant biznesowy, Inwestor, Producent, Strateg, Innowator. Kochający, opiekuńczy ojciec i mąż. Od 25 lat pasjonuje go zdrowy styl życia, profilaktyka zdrowia i...