Mówi się, że prawo jest dla ludzi, a nie przeciwko im. Jednak w wielu aspektach niedoprecyzowane paragrafy szkodzą. W tym wypadku mamy na myśli żywność, którą wyrzucają właściciele sklepów i restauracji. Badania Eurostatu z 2006r. wykazały, że w Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton jedzenia. Od tego momentu minęło już 13 lat, a statystyki wciąż rosną. Sytuacja nie poprawiła się, dlatego też podejmowane są nieustanne próby rozwiązania problemu. Ostatnimi czasy pojawiło się światełko w tunelu!
Dobra żywność trafi do głodnych, a nie do śmieci!
Sejm uchwalił ustawę, która mówi o tym, że niesprzedana żywność z największych sklepów ma trafiać do organizacji pozarządowych. Te z kolei przekazywać ją będą potrzebującym. Jest to ustawa przygotowana przez Senat, mająca na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności. To ogromny krok do przodu! Banki żywności w Polsce od ponad 25 lat próbują przekonywać przedsiębiorców, by rozdysponowywali żywność na cele charytatywne, ponieważ w większości przypadków staje się ona odpadem. Ustawa znacznie ułatwi te działania.
Treść ustawy
Ustawa nakłada na sklepy spożywcze o powierzchni powyżej 25o metrów kwadratowych obowiązek przekazywania żywności bezpośrednio do organizacji społecznych. Brak przestrzegania przepisów będzie skutkował karą w wysokości 10 groszy za każdy 1 kilogram wyrzuconego jedzenia. Założeniem ustawy jest także przeprowadzanie przez sklepy kampanii informacyjno-edukacyjnych o właściwym zarządzaniu żywnością.
O jaką żywność chodzi dokładnie?
W ustawie przede wszystkim chodzi o produkty wycofane ze sprzedaży ze względu na zły wygląd. Dlatego też systematycznie odbierana żywność ma być przekazywana potrzebującym jeszcze w trakcie terminu przydatności do spożycia.
Co wyrzucamy najczęściej?
Według raportu, który został opublikowany rok temu przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że najczęściej wyrzucamy:
- pieczywo 49%
- owoce 46%
- wędliny 45%
- warzywa 37%
- jogurty 27%
- ziemniaki 17%
- mleko 12%
- mięso 10%
- ser 10%
- dania gotowe 9%
- ryby 5%
- jaja 4%
- inne produkty 1%
Podsumowując….
Wprowadzając w życie tę ustawę miejmy nadzieję, że nauczymy przedsiębiorców racjonalnego rozporządzania żywnością oraz przekonamy konsumentów do planowania zakupów, wzbogacając tym samym wiedzę na temat naszej planety i dbałości o środowisko.
Zobacz także:
Ciekawy artykuł! 🙂
Dziękujemy! A Ty co robisz, by nie marnować żywności? 🙂