Zabójczy szerszeń azjatycki

Szerszeń azjatycki (Vespa mandarinia) to największy szerszeń świata. Występuje we wschodniej Rosji, Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Podobnie jak europejskie, mogą żądlić, ale skutki użądlenia są o wiele poważniejsze. Co więcej, jego gatunek zbliża się do Polski i ma instynkt zabójcy!

Zabójczy szerszeń azjatycki

Zabójczy szerszeń azjatycki

Długość ciała owada wynosi od 2,5 do nawet 4,5 cm (może osiągać rozmiar ludzkiego kciuka), a długość żądła 1 cm. Ma czarne ubarwienie z pomarańczowo-żółtymi pasami. Potrafi przemieszczać się z prędkością 40 km/h na odległość nawet 100 kilometrów. Zazwyczaj poluje na pszczoły, ale znane są również ataki na ludzi.

Biolodzy przestrzegają Polaków!

Jego użądlenia zabijają w Japonii około 40 osób rocznie. Ten niebezpieczny gatunek dotarł do Francji około 15 lat temu i bardzo szybko rozszerza swoje terytoria. Coraz częściej spotyka się tego owada w Niemczech. Rozprzestrzenia się on w Europie i tym samym zbliża do naszego kraju. Użądlenie przez niego może być niebezpieczne, a nawet śmiertelne dla ludzi. Dlatego po ukąszeniu należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Zagrożenie dla człowieka

Żaden człowiek nie jest w stanie mu uciec. Szerszenie żądlą swoje ofiary uwalniając truciznę (jego jad zawiera neurotoksyny), która składa się z 8 związków chemicznych, a one z kolei przyciągają więcej szerszeni do ofiary i ataku. Jego użądlenie wiąże się z bólem porównywalnym do tego, jaki wywołuje gwóźdź wbity w ciało.

Zabójczy szerszeń azjatycki

Neurotoksyny

Są to toksyny działające na układ nerwowy. W przypadku dawek letalnych śmierć może nastąpić nawet w ciągu kilku minut w wyniku uduszenia na skutek ostrego paraliżu mięśni oddechowych.

Głównymi objawami zatrucia neurotoksynami są:

  • Drżenie mięśni
  • Oszołomienie
  • Brak akomodacji oczu
  • Ciężki oddech
  • Drgawki

Duże straty w produkcji pszczelarskiej

Szerszeń azjatycki to poważne zagrożenie dla pszczół. Jest w stanie zniszczyć kolonię 20 tysięcy owadów w zaledwie kilka godzin. Eliminując je może powodować również straty w wielu uprawach rolniczych. Naukowcy uważają, że jeżeli gatunek pszczół wymrze, to ludzkość jest w stanie przeżyć zaledwie kilka lat. Dlaczego? Ponieważ co trzecia łyżka pokarmu, jaki spożywamy powstała dzięki ich pracy.

Zobacz także:

Przemysł winiarski – czy wiesz co pijesz?

Stop boreliozie!

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

YourFitWay – aplikacja i gra, która wspiera postanowienia noworoczne

Postanowienia noworoczne są już chyba taką samą tradycją, jak pasterka w dniu Wigilii. Cele najczęściej dotyczą kariery lub prowadzonego biznesu, a co za tym...

Biała śmierć – jak cukier wpływa na organizm człowieka? Cz. II

W poprzedniej części artykułu udowodniliśmy, między innymi na podstawie eksperymentu, szereg dolegliwości i schorzeń, które mogą być następstwem spożywania nadmiernej ilości cukru. Jest on...

„DETOX W 10 DNI” Reginy Bukowskiej – wywiad cz.1

Regina Bukowska od wielu lat stosuje proste sposoby na detoks ciała, wzrost wigoru i spokój duszy. Stworzyła swój autorski program "DETOX W 10 DNI",...

Ketony i Ketoza – typowa dieta ketogeniczna

Jeśli śledzisz rynek w dziedzinie zdrowia, najprawdopodobniej słyszałeś o terminie ''dieta ketogeniczna''. Celem takiego żywienia jest dostosowanie organizmu do wykorzystania tłuszczu jako podstawowego paliwa...