Szerszeń azjatycki (Vespa mandarinia) to największy szerszeń świata. Występuje we wschodniej Rosji, Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Podobnie jak europejskie, mogą żądlić, ale skutki użądlenia są o wiele poważniejsze. Co więcej, jego gatunek zbliża się do Polski i ma instynkt zabójcy!
Zabójczy szerszeń azjatycki
Długość ciała owada wynosi od 2,5 do nawet 4,5 cm (może osiągać rozmiar ludzkiego kciuka), a długość żądła 1 cm. Ma czarne ubarwienie z pomarańczowo-żółtymi pasami. Potrafi przemieszczać się z prędkością 40 km/h na odległość nawet 100 kilometrów. Zazwyczaj poluje na pszczoły, ale znane są również ataki na ludzi.
Biolodzy przestrzegają Polaków!
Jego użądlenia zabijają w Japonii około 40 osób rocznie. Ten niebezpieczny gatunek dotarł do Francji około 15 lat temu i bardzo szybko rozszerza swoje terytoria. Coraz częściej spotyka się tego owada w Niemczech. Rozprzestrzenia się on w Europie i tym samym zbliża do naszego kraju. Użądlenie przez niego może być niebezpieczne, a nawet śmiertelne dla ludzi. Dlatego po ukąszeniu należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Zagrożenie dla człowieka
Żaden człowiek nie jest w stanie mu uciec. Szerszenie żądlą swoje ofiary uwalniając truciznę (jego jad zawiera neurotoksyny), która składa się z 8 związków chemicznych, a one z kolei przyciągają więcej szerszeni do ofiary i ataku. Jego użądlenie wiąże się z bólem porównywalnym do tego, jaki wywołuje gwóźdź wbity w ciało.
Neurotoksyny
Są to toksyny działające na układ nerwowy. W przypadku dawek letalnych śmierć może nastąpić nawet w ciągu kilku minut w wyniku uduszenia na skutek ostrego paraliżu mięśni oddechowych.
Głównymi objawami zatrucia neurotoksynami są:
- Drżenie mięśni
- Oszołomienie
- Brak akomodacji oczu
- Ciężki oddech
- Drgawki
Duże straty w produkcji pszczelarskiej
Szerszeń azjatycki to poważne zagrożenie dla pszczół. Jest w stanie zniszczyć kolonię 20 tysięcy owadów w zaledwie kilka godzin. Eliminując je może powodować również straty w wielu uprawach rolniczych. Naukowcy uważają, że jeżeli gatunek pszczół wymrze, to ludzkość jest w stanie przeżyć zaledwie kilka lat. Dlaczego? Ponieważ co trzecia łyżka pokarmu, jaki spożywamy powstała dzięki ich pracy.
Zobacz także: