kontakt@timeforhealth.pl

783025103

Góra

Koniec z marnowaniem żywności!

Time for health / Fitness  / Koniec z marnowaniem żywności!
hand-holding-garbage-plastic-bottle

Koniec z marnowaniem żywności!

Mówi się, że prawo jest dla ludzi, a nie przeciwko im. Jednak w wielu aspektach niedoprecyzowane paragrafy szkodzą. W tym wypadku mamy na myśli żywność, która nadal jest wyrzucana przez właścicieli sklepów i restauracji. Badania Eurostatu z 2006r. wykazały, że w Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton jedzenia. Od tego momentu minęło już 13 lat, a statystyki wciąż rosną. Sytuacja nie poprawiła się, dlatego też podejmowane są nieustanne próby rozwiązania problemu. Ostatnimi czasy pojawiło się światełko w tunelu!

vegetables

vegetables

Dobra żywność trafi do głodnych, a nie do śmieci!

Sejm uchwalił ustawę, która mówi o tym, że niesprzedana żywność z największych sklepów ma trafiać do organizacji pozarządowych. Te z kolei przekazywać ją będą potrzebującym. Jest to ustawa przygotowana przez Senat, mająca na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności. To ogromny krok do przodu! Banki żywności w Polsce od ponad 25 lat próbują przekonywać przedsiębiorców, by rozdysponowywali żywność na cele charytatywne, ponieważ w większości przypadków staje się ona odpadem. Ustawa znacznie ułatwi te działania.

Treść ustawy

Ustawa nakłada na sklepy spożywcze o powierzchni powyżej 25o metrów kwadratowych obowiązek przekazywania żywności bezpośrednio do organizacji społecznych. Brak przestrzegania przepisów będzie skutkował karą w wysokości 10 groszy za każdy 1 kilogram wyrzuconego jedzenia. Założeniem ustawy jest także przeprowadzanie przez sklepy kampanii informacyjno-edukacyjnych o właściwym zarządzaniu żywnością.

O jaką żywność chodzi dokładnie?

W ustawie przede wszystkim chodzi o produkty wycofane ze sprzedaży ze względu na zły wygląd. Dlatego też systematycznie odbierana żywność ma być przekazywana potrzebującym jeszcze w trakcie terminu przydatności do spożycia.

plastic

plastic

Co wyrzucamy najczęściej?

Według raportu, który został opublikowany rok temu przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że najczęściej wyrzucamy:

  • pieczywo 49%
  • owoce 46%
  • wędliny 45%
  • warzywa 37%
  • jogurty 27%
  • ziemniaki 17%
  • mleko 12%
  • mięso 10%
  • ser 10%
  • dania gotowe 9%
  • ryby 5%
  • jaja 4%
  • inne produkty 1%

Podsumowując….

Wprowadzając w życie tę ustawę miejmy nadzieję, że nauczymy przedsiębiorców racjonalnego rozporządzania żywnością oraz przekonamy konsumentów do planowania zakupów, wzbogacając tym samym wiedzę na temat naszej planety i dbałości o środowisko.

Zobacz także:

4 aplikacje, które zapobiegają marnowaniu jedzenia

Czy mleko jest zdrowe?

 

Komentarze:

  • Marta
    Sierpień 21, 2019 at 9:01 am

    Ciekawy artykuł! 🙂

    • Natalia K.
      Grudzień 4, 2019 at 9:58 am

      Dziękujemy! A Ty co robisz, by nie marnować żywności? 🙂

Skomentuj