kontakt@timeforhealth.pl

783025103

Góra

Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni

Time for health / Uncategorized  / Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni
Jesień

Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni

Złoto, czerwień, pomarańcz, zieleń… Tak. Jesień widoczna jest już nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Wraz z sezonem jesiennym możemy zaopatrzyć się w dary, które o tej porze roku są szczególnie cenne. Z wielu wybraliśmy te cieszące się wyjątkową popularnością. Odpowiednio przygotowane są nie tylko smaczne, ale i pełne cennych witamin oraz wartości odżywczych. Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni.

 

Jabłka

Ponoć jedno jabłko dziennie sprawia, że możesz spokojnie omijać lekarza przez całą jesień! Nie ograniczaj się jednak tylko do tych czerwonych i słodkich. Warto również sięgnąć po zielone jabłka. Każda ich odmiana zawiera sporo błonnika, który pomaga regulować pracę jelit. A to z kolei przyczynia się do utraty wagi. Dodatkowo, owoce te chronią przed astmą i chorobami serca a nawet rakiem. Zawierają bardzo dużo witaminy C, potasu i żelaza. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na zdrowe danie z wykorzystaniem powyższych owoców.

Szarlotka z jabłkami

Szarlotka z jabłkami

Szarlotka z jabłkami

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 3 śliwki,
  • 10 łyżek mąki pełnoziarnistej,
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki masła,
  • cynamon

Przygotowanie:

1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, śliwki umyć i podzielić na połówki.

2. Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę.

3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść kolejno: 1/3 kruszonki, owoce posypane cukrem i cynamonem i resztę kruszonki.

4. Piec w temperaturze 200 st. C do wyraźnego zarumienienia – około 40 minut.

Grzyby

W ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. W składzie chemicznym niektórych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta-glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują układ immunologiczny a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Poniżej przedstawiamy szybki przepis z wykorzystaniem grzybów.

Makaron z boczniakami i szpinakiem

Makaron z boczniakami i szpinakiem

Makaron z boczniakami i szpinakiem

Składniki:

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu (np. tagiatelle)
  • 200 g boczniaków
  • 200 g pieczarek
  • 250 g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

-Boczniaki i pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki i usmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Całość dusić ok. 10 minut aż liście szpinaku zmiękną. Pod koniec dodać sól, pieprz i tymianek.

-Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić ale nie przelewać zimną wodą (wówczas lepiej połączy się z naszym sosem). Całość wymieszać i podawać od razu (można udekorować parmezanem).

Dynia

Dostarczy nam dużych ilości witaminy A, która świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a dodatkowo wspomaga oczy. Aby jej składniki odpowiednio się wchłaniały, warto do potraw na bazie dyni dodawać zdrowe tłuszcze. Oprócz witaminy A dostarczymy organizmowi również kwasu foliowego, błonnika, witamin z grupy B oraz potasu i magnezu. Warto więc przynajmniej raz na jakiś czas skusić się na potrawy z dynią, a na zimę przygotować pyszne przetwory na jej bazie. Poniżej przedstawiamy przepis na jeden z nich.

Dżem z dyni

Dżem z dyni

Dżem z dyni i pomarańczy

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni, oczyszczonej ze skóry, nasion i włókien
  • 4 średniej wielkości pomarańcze – mogą być kwaśne, czerwone sycylijskie, duże i żółte – byle soczyste
  • sok z jednej cytryny
  • 1 kilogram cukru
  • 2-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru

Przygotowanie:

– Dynię zalewamy w garnku wodą, tak by płyn ledwo przykrył pomarańczowe kostki.

– Na wolnym ogniu podgrzewamy około 20 minut, aż warzywo zmięknie. W tym czasie obieramy pomarańczę. W małym rondelu przygotowujemy syrop: pół szklanki wody, 2 łyżki cukru i posiekane w cienkie paseczki pomarańczowe skórki – podgrzewamy przez kwadrans.

– Dynię, pokrojone pomarańcze, skórki razem z syropem i cytrynowym sokiem zlewamy i  gotujemy powoli przez pół godziny, mieszając.

– Teraz pora na imbir i cukier; znów dwadzieścia minut gotowania i przekładamy do słoików.

Jabłka, grzyby, dynie – skarby jesieni

Powyższe jesienne skarby natury to prawdziwa bomba witamin, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacniając go przed sezonem jesienno-zimowych infekcji. A które warzywa i owoce są używane w Waszych domach w tę porę roku? Piszcie w komentarzach!

Zobacz także:

Optymizmu można się nauczyć!

Toksyczne ubrania

 

 

 

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy!

Skomentuj