Czy mleko faktycznie jest zdrowe? Powszechnie kojarzy nam się ze zdrowiem. Wiodące ośrodki badawcze na świecie informują, że całą żywność poddaje się różnym procesom, które mogą mieć pozytywny lub negatywny wpływ na organizm, jednak w przypadku mleka nie odnotowano negatywnych efektów. To pierwszy produkt, który spożywamy zaraz po urodzeniu. Już od małego zachęcano nas, by je pić zapewniając, że wyrośniemy na dużych i silnych. Czy mleko jest zdrowe?
Proces przetwarzania mleka i jego wpływ na konsumentów
Mleko, które dziś znamy ma niewiele wspólnego z produktem pierwotnym. Głównymi procesami jego obróbki są:
- Homogenizacja (blokowanie wydostania się tłuszczu)
- Pasteryzacja (podgrzewanie przez 30 sekund do około 75 stopni, eliminowanie bakterii i wydłużanie okresu przechowywania)
Według austriackich ekspertów mleko poddaje się trzydziestu procesom (podgrzewanie, schładzanie, homogenizacja, pasteryzacja, oddzielanie tłuszczu itd.). Skutkiem tego jest występowanie dolegliwości, takich jak nietolerancja laktozy.
Czym jest nietolerancja laktozy?
Nasz żołądek przyzwyczajony jest do trawienia mleka w formie oryginalnej, nie do ciągłych zmian przemysłowych. Co siódmy mieszkaniec Europy Środkowej cierpi na nietolerancję laktozy. W ostatnich latach świadomość tej przypadłości znacznie wzrosła. 75% populacji traci zdolność rozkładu cukrów mlecznych po okresie karmienia piersią. Pod wpływem bakterii nierozłożone cukry fermentują powodując bóle brzucha, biegunkę oraz wzdęcia. Nie jest to niestety jedyny problem. Kolejnym z czynników jest także wzrost spożycia mleka i produktów mlecznych. Dawniej nie dodawano do żywności zagęszczaczy, które poprawiają konsystencję i smak.
Mleko – przemysłowy środek odżywczy?
Na jakość mleka mają wpływ warunki życia krów, ich stan zdrowia oraz dieta. Współczesne krowy mleczne są całkiem inne niż te sprzed dwudziestu lat. Teraz mleko zawiera więcej białek i mniej kwasów omega-3.
Beta laktoglobulina
Zawarta w mleku wywołuje najwięcej reakcji alergicznych. Osoby, które reagują alergicznie na mleko, reagują podobnie na gluten. Jest to często ze sobą powiązane. Mleko pochodzi od krów, którym w większości przypadków podaje się antybiotyki. Białka zmieniają się w procesie autoryzacji i powstaje problem natury immunologicznej.
Spożywanie mleka przez dzieci
Ośrodki badawcze potwierdzają, że mleko powinny pić zwłaszcza dzieci, ponieważ zawiera wiele białek ważnych w procesie wzrostu. Krytycy natomiast uważają, że nie należy podawać mleka maluchom oraz młodzieży. Według nich zawarte w mleku białka zwierzęce zalecane w okresie przedszkolnym wywołują otyłość w wieku dojrzewania.
Konsekwencje spożywania mleka przez dzieci wywołane ciągłym podrażnieniem żołądka:
- Astma
- Alergia
- Długotrwałe choroby autoimmunologiczne
- Artretyzm
- Cukrzyca
Wszystkie testy kliniczne wykazały, że mleko i produkty zawierające wapń w dłuższej perspektywie zwiększają gęstość kości. Produkty mleczne pomagają walczyć z osteoporozą lecz nie tylko one, ponieważ osteoporoza to choroba, na którą wpływają różne czynniki.
Podsumowując…
Zebrane dane oceniamy obiektywnie. Możemy wierzyć osobistym doświadczeniom lekarzy bądź badaniom naukowym. Opinie są podzielone. Wybór pozostawiamy Tobie.
Zobacz także: