Czereśnie i wiśnie

Właściwie czas, kiedy możemy rozkoszować się tymi wyjątkowo smacznymi owocami, powoli mija albo w przypadku niektórych gatunków już minął. Czereśnie i wiśnie oprócz walorów smakowych posiadają także bogate właściwości zdrowotne, z których należy czerpać pełnymi garściami. Warto także przygotować z nich przetwory wzmacniające nasz organizm podczas zimowych słot.

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie

W 80 proc. składają się z wody a pozostałe 20 proc. jest istną skarbnicą witamin, minerałów i innych makro oraz mikroelementów. Zawierają w 100 g owoców aż 280 mg potasu będącego niezbędnym dla prawidłowej pracy serca oraz nerek. Witaminy z grupy B m.in: B5 czynią je skutecznym środkiem przeciwko artretyzmowi. Kwasy owocowe, witaminy A i C oraz bioflawonoidy dają tym owocom zbawienną siłę antyoksydacyjną, która wspomaga usuwanie z ustroju kancerogennych wolnych rodników. Zawierają też sporo jodu – 330 mg w 100 g, dzięki czemu są zasobniejsze w ten pierwiastek od wielu ryb morskich z dorszem na czele. Z tego powodu wpływają one pozytywnie na działanie gruczołu tarczycy oraz chronią nas przed chorobą Basedowa. Wapń, fosfor i żelazo regulują procesy przemiany materii, pobudzając procesy krwiotwórcze oraz wspomagając tworzenie się tkanki kostnej i zębów. Garbniki w nich zawarte łagodzą stany zapalne błon śluzowych układu pokarmowego i działają wspomagająco w walce z nadciśnieniem.

Dieta

Owoce te wykazują działanie oczyszczające organizm z nadmiaru kwasu moczowego i pomagają zapobiegać dnie moczanowej. Świeży sokz nich działa wzmacniająco na układ sercowo-naczyniowy zaś nalewka alkoholowa pomaga w niestrawności żołądkowej. Naparyprzygotowane z ogonków działają odkażająco na układ moczowy pomagając w walce z jego infekcjami.

W sezonie można sobie zaaplikować 2-3 dniową dietę czereśniową. Jedząc tylko te owoce oraz pijąc ciepłą przegotowaną wodę w przyjemny sposób oczyścimy nasz organizm z toksyn oraz usprawnimy pracę układu trawiennego. Można je wówczas spożywać w dużych ilościach, ponieważ jedna czereśnia zawiera w sobie tylko 5 kcal, a ich 700 gram zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Przeczytaj również: Nawodnienie organizmu podczas upałów

Czereśni nie należy popijać surową, zimną wodą oraz mlekiem. Rezultatem takiego połączenia będzie prawie na pewno biegunka. Nie są także wskazane jako przekąska przed posiłkami zawierającymi smażone mięso, gdyż owoce te bezpośrednio po ich zjedzeniu upośledzają procesy trawienne. Najlepiej spożywać je jako oddzielny monoposiłek.

Staropolska nalewka z czereśni

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 1 l spirytusu,
  • 0,5 kg cukru,
  • skórka i sok z cytryny.

Po umyciu czereśni i usunięciu z nich pestek, wkładamy je do słoja i zalewamy spirytusem, który musi przykryć wszystkie owoce (uzupełnić ewentualnie wodą). Wrzucamy skórkę cytrynową.

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc od czasu do czasu wstrząsając nim w celu wymieszania zawartości. Po tym czasie zlewamy nastaw, dodajemy do niego sok z cytryny i wlewamy do szczelnie zamkniętego, dużego słoja, który umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, również wstrząsając co jakiś czas. Uzyskany w ten sposób sok wlewamy do wcześniej zrobionej nalewki spirytusowej. Całość filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub lnianą szmatkę, a następnie rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek, które odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po 2 miesiącach takiego leżakowania nalewka nabierze wyjątkowych walorów smakowych.

Czereśnie i wiśnie

Wiśnie

Wykorzystywane głównie do przetworów nie ustępują niczym czereśniom na polu prozdrowotnym, a nawet przewyższają je w niektórych aspektach. Zawierają co prawda mniej jodu, wapnia i żelaza, są jednak niezwykle bogate w pektyny, bioflawonoidy i inne niezwykle cenne dla naszego zdrowia kwasy organiczne. Dzięki temu są zbawienne dla naszego serca i układu krążenia. Wysoka zawartość pektyn przyczynia się do wiązania i usuwania toksyn oraz obniżenia poziomu złego cholesterolu. Podobnie jak czereśnie, wiśnie wykazują działanie alkalizujące, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.

Dieta

Dieta bogata w wiśnie pomaga w odchudzaniu, ponieważ są one mniej kaloryczne od czereśni, a dzięki dużej zawartości pektyn działają wypełniająco powodując uczucie sytości.

Wiśnie są polecane diabetykom, ponieważ cukry w nich zawarte nie powodują skoków insuliny we krwi. Sok z nich jest wskazany podczas infekcji górnych dróg oddechowych – działa antyseptycznie oraz wykrztuśnie dzięki temu, że rozrzedza śluzową wydzielinę.

Regularne spożywanie wiśni lub soku z nich pomaga likwidować puchlinę wodną będącą następstwem problemów z krążeniem lub nerkami. Łagodzi dolegliwości związane z kamicą nerkową, schorzeniami pęcherza moczowego, epilepsją oraz problemami neurologicznymi. Pomaga także poprawić obraz krwi u osób dotkniętych anemią spowodowaną niedoborami żelaza w diecie.

Zobacz też: Kawa rozpuszczalna – czy na pewno taka zła?

Nalewkę z wiśni możemy wykonać według powyższego przepisu zastępując czereśnie jej kuzynkami. Obydwie będą świetnym lekiem przeciwko przeziębieniom oraz niestrawności. Dostarczy też energii i pobudzi po ciężkim, aktywnym dniu. Warto także przyrządzać wywar z szypułek zarówno wiśni jak i czereśni. Dzięki niemu usprawnimy pracę serca, a zawarta w nich kumaryna pomoże zapobiec powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów krwi. Pomoże także mężczyznom cierpiącym na łagodny przerost gruczołu krokowego. Korzystajmy zatem i przygotujmy sobie na zimę zapas przetworów z tych jednych z najbardziej wartościowych owoców.

Źródło: Zdrowie bez leków

1 KOMENTARZ

Odkrywaj

Reklama

Najnowsze

Sportowe serce Roberta Celińskiego – wywiad

Kim jest Robert Celiński? Czego jeszcze o Tobie nie wiemy? Kim jestem... Dużo już o mnie świat wie, w szczególności ten biegowy. Jestem sportowcem wkładającym...

YourFitWay – aplikacja i gra, która wspiera postanowienia noworoczne

Postanowienia noworoczne są już chyba taką samą tradycją, jak pasterka w dniu Wigilii. Cele najczęściej dotyczą kariery lub prowadzonego biznesu, a co za tym...

Robert Korzeniowski: chodzenie formą medytacji

Robert Korzeniowski - wywiad dla Time for Health. PANIE ROBERCIE, DLACZEGO W OGÓLE WARTO CHODZIĆ?   Jest to czynność, która towarzyszy nam przez całe życie. Dzięki niej...

TOP 3 produkty z serii Cedr i gorzka pomarańcza marki YOPE na lato

Lato już za pasem. Temperatury za oknem przypominają te z plaż gorących miejsc basenu Morza Śródziemnego. Portal Time For Health postanowił zabrać Cię w...

Kawa rozpuszczalna – czy na pewno taka zła?

Kawa rozpuszczalna - doceniamy przede wszystkim za jej łagodny smak, szybkość i łatwość przygotowania. Wystarczy zalać ją wrzącą wodą, a następnie dodać wedle własnego upodobania,...