kontakt@timeforhealth.pl

783025103

Góra

Ananas – „Owoc” do odkrycia

Time for health / detoks  / Ananas – „Owoc” do odkrycia
Ananas

Ananas – „Owoc” do odkrycia

Roberto Festuccia

Roberto Festuccia

O autorze

Roberto Festuccia jest włoskim biologiem. Ma podstawowy stopień naukowy biologia i trzy różne specjalizacje (biomedycyna, biologia morska, jakość żywności i bezpieczeństwo). Studiował zarówno we Włoszech, jak i za granicą (Rumunia, Polska, Holandia, Szwecja, Meksyk, Indie). Prowadził także działalności badawcze w różnych obszarach, zarówno we Włoszech jak i za granicą (Rumunia, Szwecja). Na poziomie badawczym pracował w dziedzinie radiobiologii komórkowej, ekologii gadów, płazów i ekotoksykologii morskiej. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się głównie na nowotworach, aspektach biologii morskiej oraz zachowaniu zwierząt/roślin. W wolnym czasie pisze dla naszego portalu artykuły badawcze.

 

Wskazówki botaniczne

Owoc, który powszechnie znamy jako „ananas” w rzeczywistości to nie owoc lecz „kwiatostan” pochodzący z Ameryki Południowej, ale także rozpowszechniony jest w niektórych krajach azjatyckich.

Ananas w kuchni

Na rynku jest dostępny zarówno świeży, jak i puszkowany. Można go spożywać na surowo i w formie gotowanej. Jest stosowany głównie do przygotowywania deserów (np. grillowany ananas posypany cynamonem, zwilżony kilkoma kroplami miodu), ale można go również stosować do przygotowania drugich dań, łącząc go np. z mięsem. Ananasa wykorzystuje się także do przygotowania wirówek by gasić pragnienie (np. łącząc z jabłkiem i selerem).

Ananas

pineaple

Substancje czynne i korzystna rola w organizmie

Korzystne właściwości ananasa wynikają głównie z zestawu zawartych w nim substancji, które na ogół nazywane są „bromelainą”. Ta mieszanka jest podstawą właściwości trawiennych, przeciwzapalnych i moczopędnych występujących w ananasie.

Inne korzystne efekty wynikają z dobrego spożycia witaminy C (interweniuje w syntezie kolagenu i przyswajaniu żelaza przez czerwone krwinki; ponadto właściwości przeciwutleniające ananasa sprawiają, że jest on użyteczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w zapobieganiu rakowi i starzeniu się). Zawiera także magnez, który wpływa na dobre samopoczucie układu nerwowego i metabolizm tłuszczów oraz potas, który odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi hydrosalinowej i regulacji ciśnienia krwi.

Na koniec należy podkreślić, że właściwości te tracą się, gdy ananas jest rozgotowany lub poddany procesom konserwacji (np. pasteryzacji) w celu produkcji ananasów w puszkach, ponieważ wysokie temperatury inaktywują substancje, które określają te korzyści.

Stosowanie w medycynie

Obecność bromelainy, która nadaje ananasowi właściwości przeciwzapalne i moczopędne sprawia, że ​​ananas jest doskonałym lekarstwem na cellulit. Ponadto skutecznie oczyszcza rany i oparzenia, pomagając przy tym również zmniejszyć ból.

Ananas

young-woman-hat-sunglasses-holding-pineapple_23-2148135641

Środki ostrożności dotyczące stosowania

Przyjmowanie ananasa musi być ograniczone (lub unikane) przez osoby cierpiące na wrzody trawienne ze względu na kwaśne pH.

Zawsze należy pamiętać, że substancje oddziałują na siebie: z tego wynika, że ​​te zawarte w ananasie mogą również oddziaływać z przyjmowanymi lekami. Dlatego każdy, kto jest leczony farmakologicznie z powodu jakiejkolwiek patologii, musi zawsze omówić z lekarzem prowadzącym również odpowiednią dietę. Ananas nie jest wyjątkiem (na przykład może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami chemioterapeutycznymi u pacjentów z rakiem).

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią także powinny stosować się do tych samych wskazówek dotyczących interakcji z lekami: skonsultuj się z lekarzem w sprawie zażywania ananasów lub produktów na bazie bromelainy.

Inne zastosowania

Bromelaina jest również stosowana w produkcji wina (w celu uniknięcia powstawania osadów białkowych w wyniku butelkowania), w kosmetykach (w celu zmiękczenia skóry) oraz w produkcji detergentów.

Ciekawostka…

Ananas to jeden z najbardziej cenionych i znanych owoców na świecie a ten w puszkach jest w rzeczywistości najczęściej spożywanym „owocem” na świecie.

Zobacz także:

Zapraszamy do piekła – niebezpieczna praca górnika

Jak działa kofeina?

Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy!

Skomentuj