kontakt@timeforhealth.pl

783025103

Góra

3 domowe sposoby na przeziębienie

Time for health / Aktywność fizyczna  / 3 domowe sposoby na przeziębienie

3 domowe sposoby na przeziębienie

Za oknem jesień – barwna pora roku. To też czas, gdy dni stają się coraz krótsze. Poranek wita mroźnym podmuchem wiatru, często też deszczem. Taka aura sprzyja rozwojowi infekcji. Należy wtedy pomyśleć nie tylko o wskoczeniu pod ciepły kocyk, ale też o wzmocnieniu odporności organizmu. Jeśli jednak już dopadło Cię przeziębienie – mam dla Ciebie 3 najlepsze domowe sposoby, by je wykurzyć.

1. Napój imbirowy z cytryną i miodem

Najczęściej wymieniany przy walce z przeziębieniem. Nie jednego postawił na nogi.

Składniki:

  • drobno posiekany kawałek korzenia imbiru (3-5 cm)
  • 2 plasterki cytryny (opcjonalnie pomarańczy)
  • Pół laski lub pół łyżeczki cynamonu
  • 1 cm korzenia kurkumy lub 1 łyżeczka
  • Kilka goździków (opcjonalnie kilka ziarenek kardamonu)
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu zalej wrzątkiem. Odstaw na 5-7 min., tak by ekstrakt zyskał właściwości lecznicze. Następnie dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj.

UWAGA: Pamiętaj, że miód traci swoje właściwości przy temperaturze wyższej niż 60°C.

2. Złote mleko – wywar z kurkumą i miodem

Ta mikstura nie tylko doskonale działa w czasie grypy lub przeziębienia. Dodatkowo też posiada właściwości bakteriobójcze, które koją ból brzucha i łagodzą niestrawność.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu, kurkumy, cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • Pół łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Szklankę mleka podgrzej do temperatury 60°C. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Napar należy wypić od razu po przygotowaniu.

3. Ciepła herbata z miodem i cytryną

To już czysty klasyk, z którym można nieco poeksperymentować, dzięki czemu będzie smakował każdemu. Napój błyskawicznie rozgrzewa i wspomaga odporność, dlatego też można pić go profilaktycznie codziennie.

Składniki:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty (najlepiej liściastej)
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Herbatę zalej wrzątkiem i parz przez 2-3 min. Następnie odcedź z liści i dorzuć cytrynę oraz imbir. Na sam koniec dodaj miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. Opcjonalnie do smaku można też dołożyć 1 łyżeczkę ulubionej konfitury.

UWAGA: Etap odcedzenia liści jest bardzo ważny, gdyż zawierają one śladowe ilości glinu. Jest to składnik, który w połączeniu z cytryną tworzy niebezpieczny dla organizmu cytrynian glinu.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc przyda się też kilka rad, by przetrwać jesienne uroki:

  • Poświęcaj na sen nie mniej niż 8h na dobę.
  • Wprowadź codzienną aktywność fizyczną.
  • Pamiętaj o pożywnym śniadaniu.
  • Ubierz się ciepło – nawet promienne słońce bywa jesienią zdradliwe.
  • Uzupełnij dietę witaminą C i błonnikiem.

 

 

Komentarze:

Skomentuj